Sztućce - co warto wiedzieć?

Co warto wiedzieć o sztućcach.
Sztućce to nieodzowny element każdego domu. Odpowiednio dobrane stają się praktyczną ozdobą na każdym stole. Piękne sztućce to idealnie dopełniają świąteczny wygląd stołów.

Znane i wykorzystywane od wieków, stały się z przedmiotów czysto użytkowych jedną z dekoracji decydujących o charakterze stołu. Jednak nie od razu sztućce stały się podstawowym wyposażeniem każdej kuchni - przez długi czas prosty zestaw łyżka i nóż był używane jedynie w gospodach i na przyjęciach. Największe zainteresowanie sztućcami, a co za tym idzie ich rozwój zaobserwowano w XIX wieku, kiedy to komplety składały się z dziesiątek różnych noży, widelców i łyżek. Oczywiście wielkim nietaktem było nie znać ich praktycznego zastosowania. Dziś sytuacja wygląda dużo lepiej - mamy do dyspozycji znacznie mniejszą liczbę sztućców i ściśle określone zasady ich użycia.

Sztućce zwykle wykonane są ze stali nierdzewnej lub metali szlachetnych takich jak srebro czy złoto. Ich wygląd oraz odpowiednie ułożenie mają ogromny wpływ na wygląd stołu oraz na sukces organizowanego wydarzenia. Jednak wciąż wiele osób ma z problem z ich właściwym rozmieszczeniem i zastosowaniem. Jednak wystarczy znać kilka prostych zasad stołowego savoir-vivre, a uda się uniknąć faux pas przy uroczystym stole.

 

Rodzaje sztućców

Obecnie wybór sztućców jest bardzo duży. W każdym domu znajdziemy komplet w postaci noża, widelca, łyżki i łyżeczek, ale warto pamiętać, że to nie wszystko. Podstawowy zestaw sztućców to:

  • nóż i widelec do dania głównego
  • łyżka do dania głównego, czyli zupy
  • nóż, widelec i łyżka do przystawek
  • nóż i widelec do ryb
  • nóż do masła
  • widelczyk do ciasta
  • łyżeczka do kawy
  • szczypce i widelczyk do ślimaków
  • szczypce i widelec do homarów
  • widelec do ostryg
  • łyżka do sorbetów
  • łyżka i nóż do cytrusów

Wymienione powyżej elementy to oczywiście baza, gdyż występuje dużo więcej rodzajów sztućców, jednak nie zawsze mamy okazję, by ich używać lub zwyczajnie nie zdajemy sobie sprawy z ich rzeczywistego przeznaczenia. Co zatem można znaleźć w sklepowych kompletach czy na  eleganckich przyjęciach?

sztucce-co-warto-wiedziec-2.jpg

Łyżki i łyżeczki

Wyróżniamy łyżki obiadowe, czyli klasyczne, służące do jedzenia zup oraz łyżki do sosów o nieco głębszej miseczce, ale również łyżkę do nakładania na talerz ziemniaków czy ryżu oraz łyżkę do sałatek. Natomiast wśród łyżeczek wyróżnia się oczywiście łyżeczki do kawy o niewielkiej i wąskiej miseczce, nieco szerszą łyżeczkę do herbaty, a także łyżeczki deserowe, koktajlowe przeznaczone do deserów podawanych w głębokich pucharkach i do kawy latte oraz tzw. szufelkę, czyli łyżeczkę do cukru.

Widelczyki i widelce

Widelec obiadowych do dania głównego jest stosunkowo duży o długich ząbkach, widelec do przystawek jest nieco mniejszy i posiada krótsze ząbki. Widelec do ryb (serwingowy) ma cztery szeroko rozstawione zęby. Widelec do ostryg łatwo poznać po charakterystycznym kształcie - ma wybrzuszone ząbki przez co przypomina łyżkę. Niewielki widelczyk o dwóch lub trzech ząbkach przeznaczony jest do ciasta, natomiast mały widelczyk z szeroko rozstawionymi ząbkami to specjalny widelczyk do ślimaków.

 

Nożyki i noże

Nóż stołowy, inaczej zwany obiadowym przeznaczony jest do mięs. Nóż do ryb ma charakterystyczny kształt - jest to płaska łopatka, zaostrzona jedynie na końcu. Mniejszy nóż przystawkowy przeznaczony jest do deserów. Najłatwiej rozpoznać nóż do masła, który ma krótkie i tępe ostrze.

 

Jak wybierać sztućce?

Producenci sztućców starają się wychodzić naprzeciw potrzebom klientów - obecnie wybór jest ogromny, każdy może znaleźć coś wyjątkowego dla siebie. Idealne sztućce to nie tylko funkcjonalność, gdyż coraz częściej są to małe dzieła sztuki - posiadają bogate zdobienia, wyjątkowe kształty, złocenia. Jednak wybierając odpowiednie sztućce należy się kierować kilkoma czynnikami. Najważniejszym z nich jest to, jak często chcemy ich używać -  czy będzie to komplet do codziennego użytku czy może jednak przeznaczony na specjalne uroczystości jak święta czy inne imprezy rodzinne.

Sztućce używane często powinny być wykonane ze stali nierdzewnej - są bardziej praktycznie, mniej narażone na uszkodzenia czy inne skutki intensywnego użytkowania. Niezastąpione są sztućce Amefa - perfekcyjnie zaprojektowane, lekkie i solidne.

Dobrym wyborem są też uniwersalne sztućce Sola zaprojektowane tak, by cieszyły oko i pasowały do każdej okazji - zarówno na duże uroczystości, jak i do zwyczajnych, codziennych posiłków z rodziną.

Co jednak zrobić jeśli preferujemy nieco bardziej eleganckie rozwiązania, również na co dzień, a delikatne i wyszukane sztućce mogą się szybko zniszczyć? Każdy dbający o estetykę i jakość wykonania powinien poznać sztućce Ambition - to idealnie rozwiązanie dla tych, którzy cenią subtelną elegancję na co dzień. Natomiast dla wszystkich minimalistów stawiających na prostotę i solidną jakość w dobrej cenie powstały sztućce Domotti - niezbędne w każdym funkcjonalnym domu.

Niewątpliwie sztućce kuchenne to bardzo ważny element wyposażenia kuchni. Warto więc zadbać o ich jakość, praktyczność i estetykę.

Fot. Materiały zewnętrzne




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat