Szukasz wartościowego białka w diecie? Otwórz puszkę z rybą.

Opublikowano: 2019-08-10
Otwórz puszkę z rybą dla wartościowego białka.
Mało kto wie, że ryby, również te w puszce, są źródłem bardzo cennego, bo wysoko przyswajalnego białka.

Dietetycy są zgodni, że zalety spożywania ryb i przetworów rybnych są ogromne, a mity jakie narosły wokół tych produktów spożywczych – często nieuzasadnione.

Morski Instytut Rybacki kwalifikuje przetwory rybne jako żywność funkcjonalną. Ta państwowa instytucja badawcza prowadzi m.in. badania na temat wartości odżywczych ryb, również w kontekście ich ewentualnych zanieczyszczeń. Stanowisko tej instytucji jest dość jasne: zalety spożywania ryb daleko przewyższają ewentualne wady. Obok kwasów Omega-3, MIR wskazuje na kolejną wartość, jaka jest fakt, że ryby i przetwory rybne to źródło bardzo wartościowego białka.

Spożywanie w diecie źródeł białka, które zostanie łatwo i wydajnie wchłonięte przez organizm jest niezwykle ważne. Nie wszystkie bowiem źródła tego makroskładnika skutkują dostarczeniem odpowiedniej jego ilości i jakości.

Ryby z puszki (ale i świeże) należą do grupy produktów charakteryzujących się najwyższą strawnością, a tym samym przyswajalnością białka. W badaniu, w którym porównywano strawność białek pochodzących z różnego rodzaju produktów, także roślinnych, wykazano, że to mięso ryb było najlepiej przyswajalne pod względem białka. Wyniki, jakie uzyskano w odniesieniu do procentowej strawności białek w produktach to m. in.: kurczak – 94,73%, wieprzowina – 93,74%, mleko w proszku – 87,32%, soja – 78,05%, ryby – 94,87%.

Co oznacza strawność białka?

Czy produkty o niższej strawności, jak wykazano w badaniu, są mniej wartościowe i oznacza to, że nie powinniśmy uwzględniać ich w diecie? Nic takiego. Strawność białka informuje nas o tym, jaka część dostarczonego białka w danym produkcie ulega w układzie pokarmowym rozłożeniu pod wpływem enzymów trawiennych i może być wykorzystana przez organizm. Produkty charakteryzujące się niższą strawnością po prostu są mniej wydajne i mniej ekonomiczne, ponieważ by dostarczyć organizmowi 20 gramów czystego białka musielibyśmy zjeść na przykład nieco więcej soi, mleka czy wieprzowiny, niż ryb.


Wartość dodana w rybach

Białko to jednak nie jedyna korzyść ze spożycia ryb. Choć zdecydowanym jego plusem jest fakt, że obróbka termiczna wręcz polepsza strawność białka, a sam opisywany makroskładnik nie ulega żadnym niekorzystnym zmianom podczas procesu puszkowania ryb, to ryby zawierają jeszcze inne dobroczynne substancje. Mianowicie są źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, a także witamin rozpuszczalnych  tłuszczach, selenu, jodu, wapnia, fosforu, fluoru… a to nadal nie wszystkie korzystne elementy zawarte w rybach! Jeśli zależy nam tylko i wyłącznie na podaży wartościowego białka, to owszem – możemy wykorzystać drób, mięso czerwone, nawet produkty mleczne czy roślinne źródła białka. Natomiast pamiętajmy, że w przypadku ryb dostarczamy sobie również tych składników, które nie są obecne w takich ilościach w innych źródłach białka. I na tym polega zdecydowana przewaga ryb jako ważnego elementu menu.

Fot. Materiały zewnętrzne




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
gggasd