Szybka i prosta zupa krem

Jak przygotować zupę krem? Wypróbujcie nasz przepis!
W kategorii szybkich i prostych w przygotowaniu posiłków zupa krem wiedzie zdecydowany prym. Jej dodatkową zaletą jest to, że można przyrządzić ją z różnych składników, które znajdują się akurat w kuchni. Po ich zblendowaniu i odpowiednim doprawieniu stają się doskonale sycącym i niezwykle aromatycznym daniem, które przyjemnie rozpływa się w ustach. Na pierwszy ogień warto wypróbować krem z pomidorów i papryki w towarzystwie grzanek z bagietki – nie tylko fantastycznie smakuje, ale i cudownie ro

Składniki (2 porcje):

  • 1 puszka pomidorów krojonych Happy Frucht
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju Rapso
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • bagietka
  • ser typu blue
  • 1–2 ząbki czosnku
  • rozmaryn (lub bazylia) świeże

Wykonanie:

  1. Rozgrzej w garnku olej, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż 2 minuty często mieszając, aż się lekko zarumieni.
  2. Dodaj oczyszczoną i pokrojoną paprykę, a następnie pokrojone w plasterki czosnek oraz tymianek. Całość smaż około 5 minut pamiętając o mieszaniu.
  3. Dodaj pomidory z puszki, zamieszaj i duś około 5 minut. Po tym czasie zmiksuj zupę na gładki krem. Jeśli zupa wydaje się zbyt gęsta, rozcieńcz ją wodą lub bulionem.
  4. Zupę do smaku solą i pieprzem.
  5. Bagietkę pokrój, posmaruj startym czosnkiem, posyp pokrojonymi ziołami oraz obłóż pokrojonym serem.
  6. Grzanki upiecz w 220°C do zarumienienia się pieczywa.
  7. Zupę podaj z ciepłymi grzankami.

Fot. VOG Polska
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat