Szybki chleb pszenny z ziarnami

Opublikowano: 2020-07-31
Przepis na zdrowy chleb.
Świeże pieczywo to niemal wzór wymarzonego śniadania, bo kto bowiem nie lubi rozpływającej się w ustach kromki z chrupiącą skórką.

Domowe wypieki kojarzą się jednak z mozolną pracą i trudnością wykonania.  Podpowiadamy, jak szybko i w kilku krokach wykonać wieloziarnisty chleb własnej roboty.

Składniki (forma – keksówka 28 cm):

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g Kresto słonecznik/dynia/siemię lniane
  • 450 ml ciepłej wody
  • 1 opakowanie drożdży instant (7-8 g)
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju Rapso (do wysmarowania formy)
  • 2 łyżki otrębów pszennych (do wysypania formy)
  • mak, mąka lub dowolne pestki do posypania chleba

Wykonanie:

  1. Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą w dużej misce.
  2. Dodajemy do nich wodę i przez ok. 4 minuty dokładnie wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto mocno się klei, podsypujemy je odrobiną mąki.
  3. Formę smarujemy olejem i  wysypujemy otrębami.
  4. Następnie do foremki wykładamy ciasto, wyrównujemy wierzchnią warstwę ręką zwilżoną w wodzie i posypujemy ją makiem lub dowolnymi ziarnami.
  5. Odstawiamy  ciasto do wyrośnięcia na 30–40 minut w ciepłe miejsce. Powinno ono  wyrosnąć na około 1 cm ponad brzeg formy.
  6. Do rozgrzanego do 200°C piekarnika wstawiamy  na dno blaszkę wypełnioną wodą.
  7. Chleb pieczemy na środkowej półce (nad blaszką z wodą) przez 50–60 minut, do momentu ładnego zarumienienia.
  8. Upieczony chleb wyjmujemy od razu z formy i studzimy go na kratce.

Umieszczenie blaszki z wodą w piekarniku spowoduje, że chleb będzie wilgotny w środku i chrupiący na zewnątrz.

Fot. VOG
Informacja prasowa




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat