Szybkie desery – te wskazówki pomogą ci przygotować je w kilka chwil!

Szybkie desery – sprawdzone wskazówki.
Spontaniczne spotkanie po pracy? Odwiedziny koleżanki? Zaproszenie rodziców na obiad? Jest wiele sytuacji, w których warto mieć w zanadrzu coś smakowitego, co umili spotkanie w gronie bliskich!

Nie zawsze jest jednak czas na upieczenie efektownego ciasta, niekoniecznie też chcemy serwować gotowe słodkości z supermarketu. Dlatego warto znać kilka trików na to, by szybko przygotować smaczny, miły dla oka i zaskakujący deser, który zaskoczy gości.

Budyń – niezbędnik w każdej kuchni
Niby to kwestia smaku, ale nie ma co czarować – mało kto nie lubi budyniów! Można je jeść solo, na ciepło lub zimno, a można także tworzyć z nimi fantastyczne desery, które podbiją podniebienie każdego łasucha. Budyń, w połączeniu z musem owocowym lub czekoladowym czy też bitą śmietaną, to coś, co osłodzi spotkanie w gronie znajomych, a i przygotowywanie takiego deseru nie wymaga zbyt wielkiego wysiłku. Z kolei ciasto z budyniem oczaruje wszystkich miłośników słodkości. Jego przygotowywanie również jest banalnie proste! Taki deser mogą stworzyć zarówno miłośnicy wypieków, jak i ci, którzy preferują ciasta bez pieczenia. Co więcej – delikatny budyniowy smak przypadnie do gustu także najmłodszym!

Jak szybko przygotować pyszne ciasto z budyniem?
Oczywiście trzeba mieć budyń. Można go przygotować samemu – nie jest to trudne – a jeszcze łatwiejsze jest skorzystanie z gotowych budyniów, takich jak Budyń o smaku śmietankowym WINIARY czy w dowolnie wybranym przez siebie smaku. Warto mieć po ręką także paczkę biszkoptów lub ciastek maślanych oraz owoce do dekoracji lub galaretkę, również zrobioną samodzielnie lub gotową. Budyń i galaretka to duet idealny! Te kilka składników wystarczy, by stworzyć prosty, szybki i pyszny deser, który nie wymaga pieczenia, a z pewnością każdemu zasmakuje. Aby budyń miał idealną konsystencję, a ciasto z budyniem przypominało najlepsze ciasto z kremem, warto do gorącego budyniu dodać masło, co nada mu jeszcze bardziej aksamitnej i puszystej konsystencji. Jeśli krem wyjdzie zbyt gęsty, można go rozrzedzać poprzez stopniowe dodawanie mleka.

Taki krem budyniowy można układać na biszkoptach, uprzednio skropionych np. naparem z herbaty lub kawy czy sokiem z cytryny, jak i przekładać nim warstwy herbatników (wtedy warto wykorzystać dwa rodzaje budyniu o różnych smakach i kolorach, dla urozmaicenia ciasta), a także potraktować jako krem do smarowania spodów tortowych czy wafli. Z dodatkiem budyniu można tworzyć również różne wariacje klasycznych ciast! Herbatniki, w połączeniu z budyniem i pieczonymi jabłkami z cynamonem stworzą ciekawe ciasto w typie szarlotki, z kolei budyń z kruchym ciastem i kruszonką… cóż, tego nie trzeba opisywać, ale zdecydowanie trzeba spróbować!




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat