Nie zawsze jest jednak czas na upieczenie efektownego ciasta, niekoniecznie też chcemy serwować gotowe słodkości z supermarketu. Dlatego warto znać kilka trików na to, by szybko przygotować smaczny, miły dla oka i zaskakujący deser, który zaskoczy gości.
Budyń – niezbędnik w każdej kuchni
Niby to kwestia smaku, ale nie ma co czarować – mało kto nie lubi budyniów! Można je jeść solo, na ciepło lub zimno, a można także tworzyć z nimi fantastyczne desery, które podbiją podniebienie każdego łasucha. Budyń, w połączeniu z musem owocowym lub czekoladowym czy też bitą śmietaną, to coś, co osłodzi spotkanie w gronie znajomych, a i przygotowywanie takiego deseru nie wymaga zbyt wielkiego wysiłku. Z kolei ciasto z budyniem oczaruje wszystkich miłośników słodkości. Jego przygotowywanie również jest banalnie proste! Taki deser mogą stworzyć zarówno miłośnicy wypieków, jak i ci, którzy preferują ciasta bez pieczenia. Co więcej – delikatny budyniowy smak przypadnie do gustu także najmłodszym!
Jak szybko przygotować pyszne ciasto z budyniem?
Oczywiście trzeba mieć budyń. Można go przygotować samemu – nie jest to trudne – a jeszcze łatwiejsze jest skorzystanie z gotowych budyniów, takich jak Budyń o smaku śmietankowym WINIARY czy w dowolnie wybranym przez siebie smaku. Warto mieć po ręką także paczkę biszkoptów lub ciastek maślanych oraz owoce do dekoracji lub galaretkę, również zrobioną samodzielnie lub gotową. Budyń i galaretka to duet idealny! Te kilka składników wystarczy, by stworzyć prosty, szybki i pyszny deser, który nie wymaga pieczenia, a z pewnością każdemu zasmakuje. Aby budyń miał idealną konsystencję, a ciasto z budyniem przypominało najlepsze ciasto z kremem, warto do gorącego budyniu dodać masło, co nada mu jeszcze bardziej aksamitnej i puszystej konsystencji. Jeśli krem wyjdzie zbyt gęsty, można go rozrzedzać poprzez stopniowe dodawanie mleka.
Taki krem budyniowy można układać na biszkoptach, uprzednio skropionych np. naparem z herbaty lub kawy czy sokiem z cytryny, jak i przekładać nim warstwy herbatników (wtedy warto wykorzystać dwa rodzaje budyniu o różnych smakach i kolorach, dla urozmaicenia ciasta), a także potraktować jako krem do smarowania spodów tortowych czy wafli. Z dodatkiem budyniu można tworzyć również różne wariacje klasycznych ciast! Herbatniki, w połączeniu z budyniem i pieczonymi jabłkami z cynamonem stworzą ciekawe ciasto w typie szarlotki, z kolei budyń z kruchym ciastem i kruszonką… cóż, tego nie trzeba opisywać, ale zdecydowanie trzeba spróbować!