Tagine z pieczonymi warzywami - przepis

Kuchnia orientalna z polskim akcentem!
Idealne jesienne dania – rozgrzewające, sycące i aromatyczne, to nie tylko specjalizacja kuchni polskiej!

W świecie orientu również znajdziemy kulinarne inspiracje, które właśnie teraz warto wykorzystać i przyrządzić np. marokańskie tagine z pieczonymi warzywami korzeniowymi. Polskim akcentem w tej potrawie będzie pieczony burak cukrowy. To właśnie z niego powstaje krystalicznie biały cukier! Naturalne słodkie nuty warzywa będą doskonale komponować się z egzotycznymi przyprawami i delikatnie pikantnym smakiem tagine!

Buraki cukrowe, uprawiane w lokalnych cukrowniach na terenie Mazowsza i Wielkopolski, dają krystalicznie biały cukier Diamant, który stanowi uniwersalny dodatek do potraw. Z odrobiną cukru i pysznymi burakami cukrowymi można przyrządzić dania z kuchni całego świata – aromatyczne, wytrawne, zachwycające smakiem! Popularne w krajach arabskich tagine, czyli jednogarnkowa, niezwykle kolorowa kompozycja warzyw, mięsa i orientalnych przypraw, to potrawa, w której pieczone buraki cukrowe smakują naprawdę wspaniale. Słodkie nuty smakowe doskonale współgrają z pikantnymi składnikami - to idealne, jesienne danie! Rozgrzeje nas, nasyci, a przy tym jest bardzo proste do zrobienia. Spróbuj już dziś i przekonaj się, że w kuchni jesień może być bardzo kolorowa i apetyczna!

Tagine z pieczonymi warzywami korzeniowymi

Tagine można przygotować w tradycyjnym naczyniu lub w zwykłym garnku z grubym dnem, jak do gulaszu

Składniki:

  • 1/2 buraka cukrowego
  • 1/2 dużego selera
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 pierś z kurczaka
  • 400 ml bulionu
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki cukru białego DIAMANT
  • sok z 1/4 cytryny
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Do podania: kasza bulgur lub kuskus, natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Warzywa korzeniowe obieramy, burak i seler kroimy w kostkę, marchew i pietruszkę w grube plastry. Polewamy odrobiną oleju, posypujemy solą oraz pieprzem i pieczemy w 200 st. przez 45 minut. W naczyniu do tagine lub w garnku o grubym dnie rozgrzewamy odrobinę oleju, wsypujemy kolendrę, kumin, imbir oraz cynamon - przesmażamy przez 1 minutę. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, rozgnieciony czosnek i pokrojoną, pozbawioną nasion papryczkę. Smażymy na małym ogniu kilka minut. Dodajemy pokrojoną w grubą kostkę pierś z kurczaka i smażymy, aż wierzchnia warstwa kurczaka się zetnie. Dodajemy bulion, liście laurowe, paprykę, cukier, sok z cytryny i dusimy ok. 10 minut. Dodajemy warzywa, dusimy jeszcze 5 minut. Solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z kaszą bulgur, posypany natką pietruszki.

Smacznego!

Fot. Diamant
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat