Makaron ryżowy to podstawa kuchni tajskiej, bez niego nie istnieje najpopularniejsze w Tajlandii danie, czyli Pad Thai. Używany do zup, sałatek, spring rollsów – absolutnie uniwersalny. Do tego bezglutenowy, odpowiedni dla wegetarian i wegan – i co ważne, niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu. Dzisiaj makaron ryżowy gości w wielu domach, House of Asia proponuje więc dwie nowe wariacje na jego temat – makaron wstążki o grubości 7 mm oraz 10 mm.
Makaron ryżowy to jeden z rodzimych składników kuchni azjatyckiej, który zyskał uznanie na całym świecie. Łatwość użycia, szybkość przygotowania i niespotykana uniwersalność to klucze do sukcesu. Dzisiaj dodatkowo niezwykłego znaczenia nabiera fakt, iż produkt jest w 100% bezglutenowy i lekkostrawny. Zastosowanie w potrawach kuchni orientalnej to zazwyczaj początek przygody z makaronami ryżowymi. Szybko okazuje się, że pomysły na kolejne sposoby użycia inspirowane są codzienną kuchnią, także polską. Makaron dobrze łączy się z zupą pomidorową lub grzybową w zastępstwie klasycznego makaronu pszennego. Z dodatkiem lekkiego sosu i warzyw to doskonała propozycja na lunch. Podany z sosem i mięsem to pełnowartościowa kolacja. Sprawdza się w zarówno w prostych jak i bardziej skomplikowanych potrawach, świetnie smakuje na ciepło i na zimno.
Makaron ryżowy 7 mm, House of Asia, cena sugerowana: 8,60 zł
Makaron ryżowy 10 mm, House of Asia, cena sugerowana: 8,60 zł
Korzystając z sezonu na dynię warto użyć Makaronu ryżowego i przygotować aromatyczny
„Tajski makaron z dynią i masłem orzechowym”
Składniki:
Sos dyniowy:
Do podania
Przygotowanie:
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją, odcedź i pozostaw. W misce wymieszaj wszystkie składniki sosu dyniowego i odstaw. Na patelni rozgrzej jedną łyżeczkę oleju kokosowego. Podsmaż lekko kurczaka, pamiętaj aby go nie przesuszyć – będzie się jeszcze gotował w sosie. Przełóż na talerz i odstaw.
Na tej samej patelni rozgrzej kolejne dwie łyżki oleju, dodaj czerwoną pastę curry, imbir, cukinię i smaż przez 2 minuty. Następnie dodaj paprykę i marchew i smaż przez kolejne 2 minuty. Na końcu dodaj czosnek i szybko przemieszaj.
Dodaj sos dyniowy i kurczaka i smaż aż kurczak będzie ugotowany. Wmieszaj masło orzechowe. Na patelnię dodaj makaron I wymieszaj szybko z sosem. Jeśli będzie zbyt gęsty dodaj gorącej wody. Jeśli chcesz dodać daniu ostrości dodaj sosu Sriracha. Podawaj udekorowane kolendrą, limonką i orzeszkami.
*Domowe puree z dyni przygotujesz piekąc przepołowioną i pozbawioną pestek dynię przez około 60 minut. Gdy miąższ będzie miękki zmiksuj go blenderem. Puree możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni lub zamrozić.
Polecane produkty:
Makaron ryżowy 7 mm, House of Asia, cena sugerowana: 8,60 zł
Pasta Czerwone Curry, House of Asia, cena sugerowana: 9,10 zł
Sos rybny, House of Asia, cena sugerowana: 7,00 zł
Olej kokosowy, House of Asia, cena sugerowana: 20,00: zł
Fot. House of Asia
Informacja prasowa