Tarta orzechowa

Przepis na na pyszną tartę.
Tarta orzechowa przełamuje utarte, kulinarne ścieżki, zaskakuje smakiem porywa aromatem i zachwyca finezją formy. Pyszny deser dla całej rodziny!

Tarta orzechowa

Składniki na ciasto: (foremka do tarty o średnicy ok. 26 cm):

  • 150 g tartych orzechów włoskich BackMit
  • 1 szklanka cukru
  • 165 g masła - miękkiego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko L (lub 2 M)
  • otarta skórka z 1 średniej cytryny
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 kg malin mrożonych lub świeżych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto przełóż do misy miksera i powoli ucieraj, aż do połączenia.
  2. Formę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
  3. Foremkę wyłóż ¾ porcji ciasta i włóż do zamrażarki na minimum godzinę.
  4. Z pozostałego ciasta uformuj kulkę i także włóż do zamrażalki.
  5. Maliny rozgnieć lekko widelcem. Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz cukier. Dokładnie wymieszaj.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  7. Ciasto z zamrażalnika cienko rozwałkuj (może być potrzebne podsypywanie mąką).
  8. Potnij ciasto na około 1 cm paski.
  9. Wyłóż masę z malinami do formy. Ułóż na niej w kratkę paski ciasta.
  10. Piecz ciasto 40-45 minut, na średniej półce do ładnego zezłocenia.
  11. Podawaj ostudzone.

Fot. VOG Polska
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat