Tarta z cukinią i otrębami owsianymi

Przepis na tartę z cukinią i otrębami owsianymi.
Jesienią najchętniej wybieramy potrawy, które dodadzą energii i zapewnią uczucie sytości.

To czas na wzmocnienie odporności, dlatego komponując menu, warto bazować na warzywach i produktach zbożowych. Z myślą o dobrej kondycji w tym sezonie, firma Kupiec przygotowała przepis na tartę z cukinią i otrębami owsianymi, które są cennym źródłem błonnika. Zdrowe nie znaczy nudne! Smacznego!

TARTA Z CUKINIĄ I OTRĘBAMI OWSIANYMI
Składniki

  • 3 łyżki otrąb owsianych wysokobłonnikowych Kupiec


Ciasto
:

  • 175 g mąki pszennej
  • 85 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 0,5 łyżeczki soli


Farsz
:

  • 250 g cukinii
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 120 g sera żółtego
  • 3 łyżki oliwy


Masa jajeczna:

  • 3 jajka
  • 20 ml słodkiej śmietany kremówki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej


Przygotowanie

Mąkę posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Wykleić ciastem formę do tarty o średnicy 24 cm. Widelcem podziurkować dno i piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 20 min., aż ciasto zacznie się lekko rumienić.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę. Posypać szczyptą soli i smażyć, aż się zeszkli. Dodać pokrojoną w plastry o grubości 0,5 cm. cukinię i smażyć z obu stron przez kilka minut.
Wyciągnąć ciasto z piekarnika, na dnie rozsypać tarty ser (zostawić trochę sera do dekoracji). Składniki na masę jajeczną dobrze wymieszać. Ułożyć cukinię z cebulą i czosnkiem na tartym serze i zalać wszystko masą jajeczną. Wierzch posypać pozostałym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C około 30 minut.

Fot. Kupiec
IP




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat