Te produkty powinnaś zawsze mieć w kuchni!

Te produkty zawsze miej w kuchni.
Jeżeli regularnie gotujesz w domu, to na pewno zauważyłaś, że odpowiednio zaopatrzone szafki kuchenne czy spiżarka są niezwykle pomocne. Jakie produkty zatem warto zawsze mieć pod ręką?

  • Ziarna, soczewica i komosa ryżowa - te składniki są nie tylko zdrowe, ale także niezwykle sycące. Dzięki temu stanowią idealną bazę dla wielu posiłków – dania głównego, sałatek czy tak zwanych „Buddha bowl” idealnych na kolację bądź lunch. Są neutralne w smaku, więc pasują w zasadzie do wszystkiego, wystarczy przyprawić je tak jak lubisz.
  • Ryż i makaron - to kolejna podstawa wielu dań, które w dodatku są gotowe do spożycia w zaledwie kilkanaście minut. To prosty składnik, który nawet niedoświadczonemu kucharzowi nie przysporzy kłopotu i idealnie sprawdzi się, gdy nie mamy czasu na gotowanie.
  • Strączki - to bogata grupa produktów, w której znajdują się między innymi różne odmiany fasoli, groch czy ciecierzyca. Ze względu na ich formę (najczęściej można je kupić konserwowe lub suche) nadają się do tego, żeby długo je przechowywać. Stanowią idealny dodatek do wszelakich potraw – zup, sałatek, dań jednogarnkowych. Do dań dodają nie tylko smak, ale i sporą ilość łatwo przyswajalnego białka.
  • Warzywa marynowane i konserwowe – to one ratują nas między innymi wtedy, gdy nie mamy pod ręką świeżych warzyw. To szybki sposób na wzbogacenie posiłku oraz kolejny sposób na proste i szybkie gotowanie. Warto tutaj pamiętać także o kiszonkach, które obfitują w probiotyki i są niezwykle zdrowe.
  • Olej - to składnik potrzebny do smażenia, przyrządzenia dressingów do sałatek i wszelkich past. Postaw na zdrowej oleje dobrej jakości, takie jak olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia czy oliwę z oliwek, koniecznie przechowuj je w ciemnej butelce lub miejscu do którego nie docierają promienie słoneczne.
  • Musztarda, ocet, ostry sos - to składniki o których pewnie nie myślisz w kategorii „niezbędne”, jednak to dzięki nim potrawa nabierze wyrazu. Ocet o dość neutralnym smaku, na przykład jabłkowy, świetnie pasuje do wszelkich dressingów, marynat i sałatek, tak samo jak musztarda i sosy typu tabasco.
  • Przyprawy i suszone zioła - to najłatwiejszy sposób na wzbogacenie smaku naszych dań. Przy odrobinie fantazji stworzysz dzięki nim pyszne marynaty, dressingi i urozmaicisz każda, nawet najbardziej banalne danie.


Joanna Adamski
(joanna.adamski@dlalejdis.pl)

Fot. freepik




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat