Juicing to nic innego jak wiedza o spożywaniu i przygotowywaniu własnoręcznie wyciskanych soków z owoców i warzyw. Dzisiejsze sokowirówki i wyciskarki pozwalają na wyczarowanie pysznego napoju bez dużego wysiłku. Ciekawe, że bez względu na możliwości ekonomiczne i osobiste przyzwyczajenia, każdy może wycisnąć sok, który będzie mu odpowiadał i spełni oczekiwaną funkcję – zaspokoi pragnienie, poprawi trawienie, doda energii, zastąpi drugie śniadanie...
Najważniejszą cechą samodzielnie przygotowywanych soków jest oczywiście ich skład – bogate w witaminy mogą być jedną z porcji warzyw lub owoców, a wyciśnięte ze świeżych produktów gwarantują pełne wykorzystanie ich dobroczynnych składników. Ogrom możliwości, które możemy wykorzystać do produkcji soków jest niesamowity. Bogactwo dostępnych składników inspiruje przy tym do samodzielnego poszukiwania nowych smaków i łączenia pozornie niepasujących produktów.
„Terapia sokowa” jest podzielona na cztery rozdziały odpowiadające potrzebom spożywającego. Ważną częścią książki są informacje praktyczne dotyczące produkcji soków, wyboru odpowiednich urządzeń, przetwarzania i wyboru samych produktów, wreszcie – przechowywania napojów.
Całość pięknie uzupełniają pomysłowe, imponująco barwne i sugestywne fotografie, które nie tylko wpływają na wyobraźnię (i apetyt) czytelnika, ale także tworzą z książki piękny przedmiot, który będzie ozdobą kuchennej półki.
Sylwia Błażejczyk
(sylwia.blazejczyk@dlalejdis.pl)
Quon Erin, Stockorn Briana, Terapia sokowa, Buchmann Sp. z o.o., Warszawa 2015