Poznaj wyjątkowy (i łatwy w przygotowaniu) przepis na przepyszne danie z rybą w roli główniej, dzięki któremu Twoje święta będą nie tylko niebiańsko smaczne, ale też zdrowe!
Świąteczna terrina z wędzonym łososiem i zielonym ogórkiem
Składniki:
Przygotowanie:
Podłużną formę o pojemności ok. 750 ml wyłożyć ją przeźroczystą folią, tak aby wystawała poza jej brzegi. Następnie ułożyć ok. 180 g plasterków łososia, tak aby również wychodziły poza krawędzie formy. Pozostałą część łososia zmiksować z serkiem, dodać posiekany szczypiorek i skórkę z cytryny, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Wyłożyć 1/3 masy na dno formy, wyrównując jej powierzchnię.
Ogórka przyciąć do długości formy, następnie obieraczką do warzyw wycinać długie i cienkie plastry, odrzucając te będące skórką. Wycinać plasterki do momentu aż zobaczymy nasiona. Powtórzyć czynność obierając ogórka z każdej strony. Osuszyć plasterki ogórka na ręczniku papierowym. Połowę plasterków ogórka ułożyć wzdłuż formy, jeden obok drugiego. Przykryć kolejną porcją masy z łososia, wyrównać i znów ułożyć plasterki ogórka. Położyć pozostałą część masy, wyrównać powierzchnię i zamknąć terrinę wystającymi plasterkami łososia oraz folii. Włożyć na noc do lodówki. Pokroić na plastry i podawać z ćwiartkami cytryny do skrapiania.
Smacznego!
Fot. Norges sjømatråd
Informacja prasowa