Tiramisu z truskawkami liofilizowanymi

Pomysł na tiramisu - przepis kulinarny.
Tiramisu to deser o włoskim rodowodzie. Warstwa nasączonego w kawie biszkoptu oraz pysznego kremu z mascarpone tworzy pyszną, rozpływającą się w ustach kompozycję. Dzisiaj proponujemy wersję urozmaiconą o pyszne liofilizowane truskawki, które nie tylko dodają smaku, ale nadają całości wykwintnej chrupkości.

Składniki (foremka o średnicy około 25 cm):

  • 1 opakowanie truskawek liofilizowanych KRESTO
  • 250 g śmietany 36% (schłodzonej)
  • 500 g mascarpone (schłodzonego)
  • 2 opakowania biszkoptów podłużnych (na 2 warstwy + boki)
  • 3 łyżki drobnego cukru (białego)
  • około 400 ml mocnej, schłodzonej kawy
  • 5 kropli olejku migdałowego
  • 5 kropli olejku waniliowego
  • 3 łyżeczki kakao gorzkiego

Wykonanie:

  1. Biszkopty zanurz na chwilę w kawie. Wyłóż nimi boki i dno foremki.
  2. Śmietanę, mascarpone, cukier oraz olejki przełóż do dużej misy miksera i całość zmiksuj na gęsty krem.
  3. Wyłóż ½ masy na biszkopty, posyp kakao.
  4. Ułóż drugą warstwę nasączonych biszkoptów, a na nią wyłóż resztę kremu. Całość wyrównaj.
  5. Wierzch deseru posyp truskawkami.
  6. Ciasto najlepiej schłodzić przez noc w lodówce. Foremkę warto zabezpieczyć folią, aby deser nie przeszedł nam zapachami z lodówki.

Fot. VOG
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat