Tiramisu z truskawkami liofilizowanymi
Tiramisu to deser o włoskim rodowodzie. Warstwa nasączonego w kawie biszkoptu oraz pysznego kremu z mascarpone tworzy pyszną, rozpływającą się w ustach kompozycję. Dzisiaj proponujemy wersję urozmaiconą o pyszne liofilizowane truskawki, które nie tylko dodają smaku, ale nadają całości wykwintnej chrupkości.
Składniki (foremka o średnicy około 25 cm):
- 1 opakowanie truskawek liofilizowanych KRESTO
- 250 g śmietany 36% (schłodzonej)
- 500 g mascarpone (schłodzonego)
- 2 opakowania biszkoptów podłużnych (na 2 warstwy + boki)
- 3 łyżki drobnego cukru (białego)
- około 400 ml mocnej, schłodzonej kawy
- 5 kropli olejku migdałowego
- 5 kropli olejku waniliowego
- 3 łyżeczki kakao gorzkiego
Wykonanie:
- Biszkopty zanurz na chwilę w kawie. Wyłóż nimi boki i dno foremki.
- Śmietanę, mascarpone, cukier oraz olejki przełóż do dużej misy miksera i całość zmiksuj na gęsty krem.
- Wyłóż ½ masy na biszkopty, posyp kakao.
- Ułóż drugą warstwę nasączonych biszkoptów, a na nią wyłóż resztę kremu. Całość wyrównaj.
- Wierzch deseru posyp truskawkami.
- Ciasto najlepiej schłodzić przez noc w lodówce. Foremkę warto zabezpieczyć folią, aby deser nie przeszedł nam zapachami z lodówki.
Fot. VOG
Informacja prasowa