Tłuszcz – wróg czy sprzymierzeniec?


Tłuszcz – wróg czy sprzymierzeniec?

Opublikowano: 2018-08-01
Tłuszcz jest wrogiem czy sprzymierzeńcem?
Tłuszcz jest na językach wszystkich.

Lekarze obarczają go winą za powodowanie chorób sercowo-naczyniowych, odchudzający się twierdzą, że jest jedynie źródłem zbędnych kalorii, a jeszcze inni obwiniają go za fałdki w okolicach bioder i brzucha. W tym tłuszczowym szale mało kto jeszcze pamięta, że jest on także niezbędnym składnikiem zdrowej diety. Poznaj „wroga” i przekonaj się, że w odpowiednich ilościach jest Twoim sprzymierzeńcem!

Po co nam tłuszcz?
Tłuszcz, obok białka i węglowodanów, stanowi jeden z najważniejszych elementów diety. Jest nie tylko doskonałym źródłem energii, niezbędnej do funkcjonowania organizmu, ale również naturalną termoizolacją – chroni nas przed nadmierną utratą ciepła oraz zabezpiecza przed urazami najważniejsze życiowe narządy. Co więcej, wchodzi on w skład błon komórkowych i białej masy mózgu. Jest także niezbędny do syntezy hormonów i pełni funkcję nośnika witamin, takich jak witamina A, D, E i K.

Wniosek? Tłuszcz jest nam potrzebny, jednak jego nadmiar działa niekorzystnie na organizm. W odpowiednio zbilansowanej diecie jego ilość nie powinna przekraczać 30 % - i choć może wydawać się to dużo, okazuje się, że przeciętnie spożywamy go nawet o 1/3 więcej.

Czy istnieje dobry i zły tłuszcz?
Tłuszcz „oskarżany” jest o powodowanie otyłości, chorób serca, a nawet nowotworów. Warto jednak wiedzieć, że ich winowajcą nie jest sam tłuszcz, lecz jego ilość w pożywieniu. To właśnie jego nadmiar, nie obecność w posiłku, predysponuje do rozwoju niekorzystnych zmian miażdżycowych czy nadwagi. Zapobiec temu możemy w prosty sposób – ograniczając ilość kwasów tłuszczowych w naszym codziennym menu.

Prócz ilości, zwróćmy również uwagę na jakość spożywanych tłuszczy. W zależności od rodzaju i sposobu pozyskiwania, tłuszcze dzielimy na „złe” i „dobre”. Tych pierwszych staramy się unikać, po drugie zaś sięgać jak najczęściej, oczywiście w rozsądnych ilościach.

Do „złych” tłuszczy zaliczamy produkty zawierające nasycone kwasy tłuszczowe. Znajdziemy je m.in. w smalcu, maśle, żółtych serach i tłustych mięsach. Prócz tego ich źródłem są także gotowe wyroby cukiernicze, żywność paczkowana, pełnotłuste produkty mleczne oraz oleje: palmowy i kokosowy. Warto wiedzieć, że to właśnie nasycone kwasy tłuszczowe są odpowiedzialne za rozwój chorób sercowo-naczyniowych, i w dużej mierze predysponują do otyłości.

Mianem „dobrych” tłuszczy określamy zaś jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Do tej grupy zaliczamy m.in. oleje roślinne, takie jak: rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek, orzechy, ryby obfitujące w kwasy Omega-3 i Omega-6, awokado oraz różnego rodzaju pestki i nasiona. Badania naukowe udowodniły, że ich obecność w codziennym jadłospisie sprzyja długowieczności oraz wspiera utrzymanie pięknej skóry, włosów i paznokci.

Dobre tłuszcze w najlepszym wydaniu
W prawidłowo zbilansowanej diecie najważniejsza jest równowaga i różnorodność, dlatego warto sięgać po tłuszcze pochodzące z różnych źródeł. Tylko w ten sposób dostarczymy organizmowi wszystkich niezbędnych kwasów tłuszczowych. W swojej spiżarni koniecznie znajdź miejsce na kilka bazowych i kilka „specjalnych” olejów, takich jak: oliwa z oliwek, olej lniany, z pestek winogron, rzepakowy czy z orzechów włoskich. Możesz także zaoszczędzić trochę miejsca i sięgnąć po DuoLife RegenOil Liquid Gold™.

DuoLife RegenOil Liquid Gold™ to połączenie 13 starannie wyselekcjonowanych olejów roślinnych tłoczonych na zimno. Oleje te zostały dobrane pod kątem działania prozdrowotnego i przeciwutleniającego.

DuoLife RegenOil Liquid Gold™ to prawdziwe bogactwo zdrowia i urody zamknięte w butelce. Znajdziesz w nim mnóstwo dobroczynnych kwasów Omega-3 i Omega-6, tak ważnych w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Co ważne, stosunek kwasów Omega-3 do Omega-6 w oleju DuoLife zawarty został w przedziale od 1:1 do 1:5, pozwalającym zachować najlepszą dla organizmu tzw. „złotą proporcję”.

DuoLife RegenOil Liquid Gold™ jest także cennym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, nazwanych również witaminą F. Dodatkowo został wzbogacony o naturalną witaminę K2 MK7 oraz D3, łącząc tym samym cechy suplementu diety oraz żywności funkcjonalnej. Doskonały do sałatek i dań na zimno. Niezbędnik każdej spiżarni!

Fot. DuoLife
Informacja prasowa




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat