TORTELLINI IN BRODO

TORTELLINI IN BRODO - przepis kulinarny.
Przepis Matteo Brunetti, gościa specjalnego warsztatów.

TORTELLINI IN BRODO

Składniki na wywar:

  • Łopatka wołowa Sokołów 500 g
  • Mostek wołowy Sokołów 400 g
  • Marchewka 100 g
  • Seler naciowy 60 g
  • Cebula biała 100 g
  • Pomidory malinowe 150 g
  • Oliwa 40 g
  • Sól, pieprz do smaku
  • Kilka liści laurowych

Składniki na tortellini:

  • Do świeżego makaronu:
  • Mąka pszenna 500 – 400 g
  • Jajka – 4-5 sztuk

Do farszu:

  • Polędwica wołowa Sokołów 100 g
  • Schab wieprzowy Sokołów 100 g
  • Szynka sarmacka Sokołów 100 g
  • Parmezan 200 g
  • Masło 20 g
  • 1 duże jajko
  • Gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz, oliwa

Przygotowanie wywaru:
Do bardzo dużego garnka wkładamy wszystkie składniki grubo pokrojone i obrane, wlewamy wodę i zagotowujemy. Jeżeli wytworzy się pianka, zdejmujemy ją chochlą. Gotujemy długo, na wolnym ogniu.

Przygotowanie tortellini:
Najpierw przygotowujemy ciasto do makaronu - mieszamy mąkę z jajkami i zagniatamy, aż będzie gładkie. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 20 minut. Do farszu kroimy wszystkie mięsa (oprócz wędlin) w kostkę, smażymy na patelni z masłem, aż wypuści wszystkie soki. Czekamy, aż ostygnie i blendujemy razem z wędlinami, parmezanem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozwałkowujemy makaron do ok. 0,6 mm czyli bardzo cienko. Kroimy ciasto w kwadraty 4x4 cm. Wykładamy na każdy kwadrat pół łyżeczki farszu i zamykamy najpierw na trójkąt, potem lekko rolujemy do połowy trójkąta i zawijamy dookoła palca, łączymy 2 końcówki. Gotujemy w wywarze i podajemy bezpośrednio po ugotowaniu.

Fot. SOKOŁÓW
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat