Tosty Francuskie na słodko
Przepis na słodką wersję tostów francuskich.
Składniki:
- kromki chleba tostowego, pszennego, chałki, bułki lub bułki paryskiej
- 2 jajka
- 80ml mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- masło i olej do smażenia
Dodatki:
- cukier wymieszany z cynamonem, cukier puder, owoce, sos owocowy, czekoladowy, jogurt, syrop klonowy, z agawy, miód itp.
Sposób przygotowania:
- W głębokim talerzu roztłuc widelcem jajka z mlekiem i cukrem waniliowym.
- Na patelni rozgrzać 3 łyżki masła z łyżką oleju.
- W tym czasie namoczyć kromkę w mleku z jajkiem.
- Kromki smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na średniej mocy palnika, na złoty kolor z obu stron. Wykonujemy tą czynność kilkukrotnie, w zależności ile zamierzamy skonsumować tostów. Podawać na ciepło z dodatkami.
Życzę Smacznego!
Angelika Kwaśna
(angelika.kwasna@dlalejdis.pl)
Fot. Zdjęcie własne