Tradycyjna strucla makowa

Przepis na tradycyjną struclę makową.
Aromatyczne drożdżowe ciasto wypełnione po brzegi pyszną masą makową z dodatkiem dużej ilości chrupiących bakalii, rodzynek, skórki pomarańczowej...

Makowiec to idealne, świąteczne ciasto przygotowywane najczęściej w przeddzień Wigilii, bez którego nie można sobie wyobrazić świąt Bożego Narodzenia. Według tradycji chrześcijańskiej, mak - jako roślina zawierająca w makówce tysiące nasion- jest symbolem płodności, urodzaju i spokojnego snu, dlatego potrawy z makiem na wigilijnym stole mają zapewnić nam szczęście i powodzenie w nadchodzącym nowym roku.

Polecamy prosty, sprawdzony przepis na najsmaczniejsze, zdrowe, bo bakaliowe- świąteczne ciasto, którego sekret tkwi w najważniejszym składniku- bezglutenowej masie makowej HELIO. To bestsellerowy produkt marki, tworzony zgodnie z tradycyjną recepturą bez konserwantów i bez glutenu, który zawiera najlepszy gatunek maku oraz dobrze zbilansowane proporcje bakalii - rodzynek i skórki pomarańczowej. Masa makowa HELIO jest odpowiednio słodka, aromatyczna i charakteryzuje się optymalnym stopniem wilgotności oraz gęstości. Ponadto, nie wymaga dodatkowej obróbki termicznej ani mielenia maku- jest od razu gotowym nadzieniem do ciasta i to już z dodatkiem bakalii, dzięki czemu stanowi doskonałą bazę dla makowców.

Tradycyjna strucla makowa

SKŁADNIKI:
Ciasto: 10 łyżek mleka, 4 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, 2 całe jajka + 1 żółtko, 5 dag drożdży, 1 kostka masła lub margaryny, 0,5 kg mąki pszennej
Masa makowa: puszka bezglutenowej masy makowej HELIO
Lukier: sok z 1 cytryny, cukier puder (pół szklanki do jednej szklanki w zależności od upodobań)
Dekoracja: skórki pomarańczowe HELIO lub inne bakalie HELIO

PRZYGOTOWANIE:
Do miski wlać letnie mleko i dosypać 4 łyżki cukru oraz 1 cukier waniliowy, następnie wbić 2 całe jajka i 1 żółtko, na końcu wkruszyć 5 dag drożdży. Składniki dokładnie wymieszać i odstawić przygotowany zaczyn na 10 minut. W kolejnym kroku, należy dodać do zaczynu 1 masło i 0,5 kg mąki pszennej. Zaczyn dokładnie wygnieść i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm, następnie masą makową HELIO należy posmarować ciasto i zwinąć jak roladę. Tak przygotowany makowiec wyłożyć na blachę i posmarować  roztrzepanym białkiem, następnie wstawić do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piec ok. 45 minut. Ciasto wystudzić i polukrować (cukrem pudrem wymieszanym z sokiem cytrynowym) oraz udekorować skórkami pomarańczowymi HELIO.

Fot. HELIO
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat