Triumf naturalnych receptur

Naturalne składniki w produktach OSHEE.
Zakończył się kolejny etap programu ulepszania składów produktów OSHEE.

Obecnie już 90% produktów z portfolio marki jest wolnych od sztucznych barwników i aromatów, które zastąpiono w pełni naturalnymi odpowiednikami lub całkowicie wyeliminowano. Proces udoskonalania receptur firma rozpoczęła w 2017 roku. Dotychczas OSHEE wykluczyło z produkcji olej palmowy i od roku sukcesywnie obniża zawartości cukru w swoich wyrobach.

Stosowane przez producentów sztuczne dodatki do żywności budzą we współczesnych konsumentach rosnący niepokój. Jak pokazuje międzynarodowe badanie Nielsen Global Health and Ingredient-Sentiment Survey, aż 75 proc. respondentów niepokoi się o skutki długofalowego przyjmowania z pożywieniem sztucznych składników. Świadomi roli odpowiedniej diety w ogólnym stanie zdrowia zwracają coraz większą uwagę na jakość pokarmów i unikają sztucznych aromatów (62%) oraz barwników (61%), obawiając się ich negatywnego wpływu na zdrowie.

OSHEE, jako marka koncentrująca się na promowaniu sportu i zrównoważonej diety, w 2017 roku wprowadziła program udoskonalania receptur produktów ze swojego asortymentu. W ciągu dwóch lat firmie udało się wyeliminować większość sztucznych barwników oraz aromatów, zastępując je w pełni naturalnymi. Dzięki temu 90% produktów z portfolio marki jest wolne od tego typu dodatków.

Naturalne aromaty i barwniki znajdziemy we wszystkich napojach energetycznych oraz witaminowych (OSHEE Vitamin Energy, OSHEE Vitamin Water). W części produktów zastąpiono je sokami owocowymi. Ze składów batonów OSHEE usunięto sztuczne aromaty. W niektórych wyrobach, np. w OSHEE Vitamin Fruit, udało się też całkowicie wykluczyć jakiekolwiek barwniki, bez szwanku dla ich walorów estetycznych i smakowych.

Zmiany receptur najbardziej widoczne są na etykietach najnowszej linii naturalnych napojów dla sportowców. Krótkie składy OSHEE Natural Sports Drink są zupełnie pozbawione konserwantów, słodzików, barwników oraz szkodliwego syropu glukozowo-fruktozowego, który zastąpił cukier trzcinowy. OSHEE obniżając zawartości cukru, wycofując sztuczne barwniki i aromaty oraz wykluczając z produkcji olej palmowy sukcesywnie realizuje plan trwałego udoskonalania receptur. Dzięki tym długofalowym działaniom, marka ma do zaoferowania konsumentom bogaty asortyment coraz zdrowszych wyrobów spożywczych o wysokiej jakości.

Fot. OSHEE
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat