Trudny orzech (włoski) do zgryzienia

Kilka słów o orzechu włoskim.
Redukują zły cholesterol, podkręcają metabolizm, pozwalają kontrolować poziom cukru we krwi. Ale przede wszystkim są pyszne.

Czy wiesz, że…

  • Aż 2/3 światowej produkcji orzechów włoskich przypada na stan Kalifornia w USA?
  • W krajach obszaru anglojęzycznego określane są jako brain food – nie tylko z uwagi na kształt (wyłuskane faktycznie przypominają półkule mózgowe), ale i na działanie – zawarte w nich kwasy omega-3 stymulują mózg do pracy i poprawiają jego funkcjonowanie.
  • Są bogatym źródłem składników mineralnych i witamin. Zawierają wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód, cynk, miedź, mangan i selen, a także wit. C, E, K i A oraz z grupy B.
  • Orzechy włoskie to także bogate źródło naturalnych przeciwutleniaczy: beta-karotenu, luteiny i zeaksantyny. Zwalczają wolne rodniki, wykazują działanie antynowotworowe i opóźniają procesy starzenia się.
  • 25 g orzechów włoskich pokrywa 90% dziennego zapotrzebowania człowieka na egzogenne kwasy tłuszczowe, a te pomagają obniżyć ciśnienie i zniwelować ryzyko chorób serca, wzmacniają kości (poprawiają przyswajalność wapnia i ograniczają jego wydalanie z moczem) i stymulują metabolizm.
  • Dzięki zawartości fitosteroli pomagają redukować poziom „złego cholesterolu” we krwi. Wykorzystuje się je w profilaktyce chorób serca, są też dobrymi antyoksydantami. Korzystnie wpływają na stan cery: stymulują syntezę kolagenu, hamują rozkład elastyny, nawilżają i uelastyczniają skórę, działają przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie.
  • Włoskie orzechy zawierają melatoninę, hormon, który gwarantuje spokojny, głęboki sen. Ilość melatoniny w organizmie człowieka spada z wiekiem, toteż zwłaszcza osoby starsze powinny zjadać po kilka orzechów włoskich przed pójściem spać lub dodawać te orzechy do dań jedzonych na kolację.


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat