Zanim zabierzecie się do pracy, mamy dla Was cenną wskazówkę. Czy wiecie jak sprawdzić czy dżem lub marmolada stężały? Wystarczy, że mały talerzyk na 5-10 minut umieścicie w zamrażalniku, a następnie jedną łyżeczkę przetworu położycie na schłodzonym naczyniu. Jeśli po ostudzeniu, na powierzchni dżemu zobaczycie delikatną skórkę, która marszczy się pod wpływem nacisku palca, punkt tężenia przetworu został osiągnięty i można przelać go do słoików. Jeśli nie – gotujcie dalej aż do osiągnięcia pożądanego efektu!
Nie da się ukryć, że przygotowanie przetworów to praco- i czasochłonne zadanie. Warto więc skorzystać z możliwości, jakie dają urządzenia wielofunkcyjne – jak na przykład Thermomix® - które rozdrobnienie owoców, gotowanie, mieszanie i pilnowanie, aby nic się nie przypaliło, biorą na siebie.
Z „wkładką” we włoskim stylu
Nasza pierwsza propozycja to coś dla miłośników jednego z popularniejszych, włoskich aperitifów, czyli Aperol Spritz. Przekonajcie się, że lekko gorzki, ziołowy smak Aperola z nutą pomarańczy, idealnie współgra z soczystą, słodko – kwaśną truskawką.
Marmolada truskawkowa z Aperolem®
Składniki
Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®
Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:
Fot. Thermomix
Informacja prasowa