Truskawkowe lato ze słoika

 Marmolada truskawkowa z Aperolem - przepis kulinarny.
Truskawki bezapelacyjnie są bohaterkami każdego lata. Te pełne słodyczy, soczyste owoce są niskokaloryczne, pełne witamin, obniżają poziom złego cholesterolu, odkwaszają organizm i spowalniają proces starzenia się mózgu. Nic dziwnego, że ich smak chcielibyśmy zatrzymać jak najdłużej! Zatem do dzieła – słoik w dłoń i zabierajmy się za tegoroczne przetwory z truskawką w roli głównej. Obok klasycznej konfitury postawmy na też na mniej oczywiste dodatki.

Zanim zabierzecie się do pracy, mamy dla Was cenną wskazówkę. Czy wiecie jak sprawdzić czy dżem lub marmolada stężały? Wystarczy, że mały talerzyk na 5-10 minut umieścicie w zamrażalniku, a następnie jedną łyżeczkę przetworu położycie na schłodzonym naczyniu. Jeśli po ostudzeniu, na powierzchni dżemu zobaczycie delikatną skórkę, która marszczy się pod wpływem nacisku palca, punkt tężenia przetworu został osiągnięty i można przelać go do słoików. Jeśli nie – gotujcie dalej aż do osiągnięcia pożądanego efektu!

Nie da się ukryć, że przygotowanie przetworów to praco- i czasochłonne zadanie. Warto więc skorzystać z możliwości, jakie dają urządzenia wielofunkcyjne – jak na przykład Thermomix® - które rozdrobnienie owoców, gotowanie, mieszanie i pilnowanie, aby nic się nie przypaliło, biorą na siebie.

Z „wkładką” we włoskim stylu
Nasza pierwsza propozycja to coś dla miłośników jednego z popularniejszych, włoskich aperitifów, czyli Aperol Spritz. Przekonajcie się, że lekko gorzki, ziołowy smak Aperola z nutą pomarańczy, idealnie współgra z soczystą, słodko – kwaśną truskawką.

Marmolada truskawkowa z Aperolem®

Składniki

  • 500 g truskawek, świeżych
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 40 g Aperolu®
  • 250 g cukru żelującego 2:1

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®

  1. Do naczynia miksującego włożyć truskawki, rozdrobnić 8 s/obr. 5. Truskawki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać sok z cytryny, Aperol®, cukier żelujący, wymieszać 5 s/obr. 4, następnie gotować 10 min/95°C/obr. 2.
  3. Sprawdzić, czy marmolada osiągnęła punkt tężenia (patrz wskazówka). Marmoladę przelać do 2 wyparzonych słoików, natychmiast zakręcić. Słoiki postawić do góry dnem na 5-10 min, następnie odwrócić, odstawić do ostudzenia.
  4. Marmoladę truskawkową z Aperolem® podawać po ostygnięciu lub przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:

  1. Truskawki pokroić i przełożyć do garnka
  2. Dodać sok z cytryny, Aperol®, cukier żelujący, następnie gotować co jakiś czas mieszając przez ok. 15 minut.
  3. Sprawdzić, czy marmolada osiągnęła punkt tężenia. Marmoladę przelać do 2 wyparzonych słoików, natychmiast zakręcić. Słoiki postawić do góry dnem na 5-10 min, następnie odwrócić, odstawić do ostudzenia.
  4. Marmoladę truskawkową z Aperolem® podawać po ostygnięciu lub przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Fot. Thermomix
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat