Trzy przepisy na zimowe zupy

Rozgrzewające zupy, które Cię zaskoczą.
Pomidorowa, ogórkowa czy barszcz? Zupa, bo o niej mowa to potrawa ponadczasowa i z pewnością każdy ma swoją ulubioną.

Sprawdzi się na niedzielny obiad, w święta i na co dzień, gdy chcemy szybko przygotować pyszny i sycący posiłek. Warto sięgać po te rozgrzewające dania szczególnie zimą, kiedy temperatury za oknem są naprawdę niskie. Gdy zapragniemy zjeść coś innego niż tradycyjny rosół, z powodzeniem możemy sięgać także po aksamitne, zabielane śmietaną zupy grzybowe czy krem. Poniżej przedstawiamy kilka zimowych inspiracji.

Posiłki spożywane zimą powinny być ciepłe, pożywne i pełne witamin. O tej porze roku zdecydowanie łatwiej się przeziębić, a jak wiemy zdrowa dieta ma bardzo duży wpływ na budowanie odporności. Na szczęście pomysłów na zupę istnieje wiele, a z połączenia ulubionych warzyw i dodatków możemy wyczarować naprawdę pyszne dania.

1. Zupa z kurkami
Tradycyjna, zabielana zupa z kurkami, ziemniakami i szczypiorkiem – przygotowana z własnoręcznie zebranych grzybów sprawi dużo radości i zachwyci smakiem.

  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 500 g ziemniaków
  • 400 g kurek
  • 150 ml śmietanki Łaciata 18%
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 cebule1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka masła extra Łaciate
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy. Kurki oczyszczamy, większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzewamy masło i olej. Dodajemy cebulę, którą należy zeszklić. Następnie wrzucamy czosnek, a chwilę później kurki. Smażymy razem, aż z kurek odparuje woda. Do grzybów dodajemy sól i pieprz. Do garnka dodajemy marchewkę, ziemniaki i kurkumę. Całość zalewamy gorącym bulionem. Zupę gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut, do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania śmietanę należy rozrobić z kilkoma łyżkami zupy i wlać ją do garnka. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Zupę rozlewamy do misek, posypujemy szczypiorkiem i serwujemy.

2. Zupa szparagowa
Kolejną kategorią są zupy krem – w tym przypadku ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia, bo w dzisiejszej kuchni sposoby łączenia smaków są niemal nieskończone. Zupa szparagowa to niezwykle delikatne danie. Jest zdrowa, a zarazem prosta w wykonaniu. Można ją podawać na obiad lub na uroczystości. Polecana na każdą porę roku.

Składniki:

  • 400 g szparagów
  • 1,5 l naturalnego bulionu warzywnego
  • 150 ml śmietanki Łaciata 12%
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • garść liści bazylii

Przygotowanie: Szparagi bardzo dokładnie czyścimy i kroimy na mniejsze fragmenty. Do garnka wlewamy bulion, gotujemy. Następnie dodajemy szparagi i cukier. Gdy warzywa zmiękną, całość miksujemy. Zupę skrapiamy sokiem z cytryny. W kolejnym kroku dodajemy śmietankę Łaciatą, sól, pieprz, a następnie mieszamy. Przyozdabiamy np. liśćmi bazylii.

3. Zupa czosnkowa z serkiem topionym
Kolejnym pomysłem na idealne zimowe danie jest zupa czosnkowa. Zupa z czosnku wielu może zaskoczyć – na szczęście bardzo pozytywnie. Nie dość, że jest oryginalna i aksamitnie gładka, to przy tym także bardzo zdrowa. Jak wiemy, w okresie jesienno-zimowym czosnek jest sprzymierzeńcem w codziennej trosce o zdrowie i odporność. Jak ją przygotować?

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 główka czosnku
  • 100 g serka topionego z czosnkiem (np. Mlekpol) lub  serek śmietankowy Łaciaty czosnkowy
  • sól i pieprz
  • oliwa
  • bułka na grzanki
  • masło Łaciate extra

Przygotowanie: W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażamy. Zalewamy podgrzanym bulionem. Do miseczki odlewamy trochę ciepłego bulionu i dodajemy serek. Dokładnie mieszamy i przelewamy z powrotem do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 10 minut. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i podpiekamy przekrojoną w pół bułkę, robiąc z niej grzanki. Zupę przelewamy do miseczek, bułkę kroimy w kostkę i posypujemy nią zupę. Smacznego!

Fot. Mlekpol
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat