Trzykolorowe muffinki

Przepis na kolorowe muffinki.
Muffinki w trzech kolorach? Dlaczego nie!

Trzykolorowe muffinki

Składniki

Ciasto czekoladowe

  • 70 g wody, gorącej
  • 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 35 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 15 g oleju rzepakowego
  • 100 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 jajko, rozm. L
  • 90 g mąki pszennej

Ciasto waniliowe

  • 130 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 70 g mleka
  • 50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 80 g cukru
  • 2 białka, z jajek rozm. L

Krem owocowy

  • 100 g owoców jagodowych, świeżych lub 100 g owoców jagodowych, mieszanych, mrożonych, uprzednio rozmrożonych
  • 150 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 300 g cukru pudru
  • ½ łyżki cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 1 łyżka cukru waniliowego

Przydatne przybory kuchenne

  • forma do muffinek, papierowych papilotek do muffinek, miseczka, kubek, kratka do studzenia, rękaw do dekoracji i końcówka, patera do ciast

Części Thermomixa

  • miarka, kopystka

Przygotowanie

Ciasto czekoladowe

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę do muffinek wyłożyć 12 papierowymi papilotkami, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej gorącą wodę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 2 min/60°C/obr. 1.
  4. Dodać olej, cukier i sól, wymieszać 30 s/obr. 3.
  5. Dodać rozpuszczone kakao z proszkiem do pieczenia, śmietanę, jajko, wymieszać 30 s/obr. 3.
  6. Dodać mąkę, wymieszać 10 s/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać 5 s/obr. 4. Przemieszać kopystką, przełożyć do przygotowanej wcześniej formy do muffinek. Umyć naczynie miksujące.

Ciasto waniliowe

  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól, wymieszać 10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego mleko, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier, wymieszać 30 s/obr. 3.
  4. Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego podczas pracy TM stopniowo dodawać kolejno mieszankę z mąką, odważone mleko i białka, wymieszać 2 min/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać kolejne 30 s/obr. 3. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy z ciastem kakaowym.
  5. Piec 20 min (200°C). Przełożyć na kratkę do studzenia, pozostawić do ostudzenia na 10-15 min. Po tym czasie wyjąć ostrożnie z papierowych papilotek i odstawić do całkowitego ostudzenia. W tym czasie przygotować krem. Umyć naczynie miksujące.

Krem owocowy

  1. Do naczynia miksującego włożyć owoce jagodowe, gotować 4 min/100°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do całkowitego ostudzenia (ok. 30 min).
  2. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier puder i cukier waniliowy, wymieszać 30 s/obr. 3.
  3. Dodać ostudzone owoce jagodowe, wymieszać 20 s/obr. 3. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i udekorować upieczone muffinki.
  4. Trzykolorowe muffinki podawać ułożone na paterze jako deser.

Wskazówka

  • Przepis "Cukier waniliowy" znajduje się na platformie Cookidoo®.
  • Przepis "Cukier puder" znajduje się na platformie Cookidoo®.

Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix:

Ciasto czekoladowe

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę do muffinek wyłożyć 12 papierowymi papilotkami, odstawić.
  2. Odważyć do gorącą wodę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, odstawić.
  3. Roztopić masło.
  4. Dodać olej, cukier i sól, wymieszać.
  5. Dodać rozpuszczone kakao z proszkiem do pieczenia, śmietanę, jajko, wymieszać.
  6. Dodać mąkę i bardzo dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć do przygotowanej wcześniej formy do muffinek.

Ciasto waniliowe

  1. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego mleko, odstawić.
  3. Wymieszać masło i cukier.
  4. Do urządzenia miksującego dodawać stopniowo kolejno mieszankę z mąką, odważone mleko i białka, wymieszać. Składniki zgarnąć ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać kolejne 30 sekund. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy z ciastem kakaowym.
  5. Piec 20 min (200°C). Przełożyć na kratkę do studzenia, pozostawić do ostudzenia na 10-15 min. Po tym czasie wyjąć ostrożnie z papierowych papilotek i odstawić do całkowitego ostudzenia. W tym czasie przygotować krem.

Krem owocowy

  1. Przez 4 minuty gotować owoce jagodowe. Następnie przełożyć do innego naczynia, odstawić do całkowitego ostudzenia (ok. 30 min).
  2. Wymieszać masło, cukier puder i cukier waniliowy.
  3. Dodać ostudzone owoce jagodowe, wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i udekorować upieczone muffinki.
  4. Trzykolorowe muffinki podawać ułożone na paterze jako deser.

Fot. Thermomix
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat