Uczta w rodzinnym gronie? Postaw na klasykę kuchni włoskiej!

Postaw na klasykę kuchni włoskiej w rodzinnym gronie.
Nie masz pomysłu na obiad? A może masz ogromną ochotę na ciepłą kolację w gronie najbliższych, ale nie wiesz, co przygotować? Brak inspiracji jest częstą kulinarną przypadłością.

Wciąż te same dania, choćby najpyszniejsze i serwowane w najbardziej wymyślny sposób, wcześniej czy później spowszednieją, jeśli będą się pojawiały na stole zbyt często.

Nie daj się nudzie! Gotowanie, szczególnie wspólne pichcenie z domownikami, to prawdziwa frajda. Wyłącznie od Ciebie i Twojego nastawienia zależy, czy będzie ono czystą przyjemnością czy jedynie przykrą koniecznością, z której nie czerpiesz najmniejszej satysfakcji. Doskonałym sposobem na przełamanie kuchennej rutyny i wprowadzenie powiewu świeżości jest sięgnięcie po potrawy kuchni innych niż polska. Wyjątkowo zaś interesującą, naprawdę prostą i smaczną jest kuchnia włoska. Na początek daj się przekonać do takiego przysmaku jak lazania!

Czy wiesz, że…

Lasagne, czyli lazania, jest we Włoszech wyjątkowo lubianą i cenioną potrawą. Ma ona długą tradycję, bowiem znana była w Rzymie już za czasów starożytnych. Przygotowywano ją wówczas w naczyniu zwanym lasagne. Choć jest to specjał typowo włoski, bardzo mocno upodobali go sobie Amerykanie. Zapewne każde dziecko wie, jak wygląda lazania, a wszystko za sprawą słynnego, wiecznie głodnego kota Garfielda…

Co ciekawe, lazania ma nawet swój własny dzień, który przypada na 29 lipca. Wówczas każdy prawdziwy miłośnik tego dania koniecznie powinien uwzględnić je w swoim menu! Choć obecnie lazania w tradycyjnym wydaniu większości osób kojarzy się z potrawą na bazie sosu pomidorowego, tak naprawdę w duecie z nim wystąpiła pierwszy raz dopiero końcem XVII wieku.

Lasagne w wielu odsłonach

Niezależnie od tego, jaki farsz wykorzystasz, podstawą każdej lazanii jest charakterystyczny włoski makaron. Występuje on w formie cienkich, prostokątnych płatów o dość dużych rozmiarach. Kolejne płaty przekłada się z farszem, a następnie zapieka w piekarniku. Wśród klasycznych odmian lasagne należy wymienić dwie – lasagne bolognese oraz napoli.

Lasagne bolognese przygotowuje się przekładając kolejne warstwy makaronu z sosem bolońskim (passata pomidorowa z mięsem) oraz sosem beszamelowym. Przysłowiową wisienką na torcie jest starty parmezan, którym należy posypać wierzch dania przed włożeniem do piekarnika. Smak sosu możesz wzbogacić i podkreślić dzięki różnym dodatkom, jak między innymi kieliszek wytrawnego czerwonego wina i seler naciowy (smaczny i prosty przepis znajdziesz TUTAJ).

Jeśli natomiast chodzi o lasagne napoli, jest to odmiana wegetariańska, czyli bez dodatku mięsa. W tym wypadku w sosie królują pomidory i liczne aromatyczne zioła, takie jak bazylia, oregano czy tymianek. Obowiązkowo musi też pojawić się wyrazisty czosnek.

Lazania to potrawa, która jest naprawdę wdzięcznym materiałem do kulinarnych eksperymentów. Dlaczego? Z tej prostej przyczyny, że możesz stworzyć ją w oparciu o niezliczoną ilość składników różnego rodzaju. Ogromną popularnością ostatnimi czasy cieszy się na przykład lasagne ze szpinakiem. Doskonale sprawdzi się w połączeniu z fetą i mozzarellą. Jest nie tylko bardzo smaczna, ale też prezentuje się wyjątkowo okazale.

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować lasagne z pysznymi i wyjątkowo zdrowymi owocami morza, z tuńczykiem, kurczakiem czy dużą ilością warzyw. Ponadto, jeśli nie masz pomysłu na ciekawy deser, który zaskoczy Twoich gości, możesz przyrządzić lasagne na słodko, z dodatkiem rozmaitych owoców.

Fot. Materiały zewnętrzne




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat