Udane grzybobranie

Udane grzybobranie z akcesoriami Fiskars.
Miłośnicy grzybobrania z utęsknieniem czekają na początek jesieni, kiedy to odpowiednia temperatura oraz wilgotność powietrza stwarzają idealne warunki do rozwoju grzybów,

a lasy zapełniają się smakowitymi borowikami, koźlakami, kurkami, prawdziwkami czy maślakami. Podczas grzybobrania warto zaopatrzyć się w odpowiedni ekwipunek – wygodne obuwie, kurtkę przeciwdeszczową, altas grzybów, kompas oraz koszyk. Podczas leśnej wyprawy nieoceniony okaże się także nóż do grzybów Fiskars.

W odpowiednim zaś przyrządzeniu potraw z grzybów pomogą akcesoria Fiskars z linii Functional Form.

Na początek zbieranie…
Doświadczeni grzybiarze wiedzą,że grzybów należy szukać bardzo uważnie. Często  kryją się w najmniej widocznych dla oka zakamarkach -  pod mchem lub w gęstym zagajniku. Podczas takiej wyprawy niezastąpionym akcesorium do ścinania grzybów będzie nóż do grzybów Fiskars. Dzięki specjalnemu ostrzu z łatwością odetniemy korzeń grzyba, a wykonana z polipropylenu szczoteczka, umieszczona na końcu noża pozwoli w łatwy sposób oczyścić kapelusz oraz trzonek grzyba.

Następnie przyrządzanie…
Po rzetelnej selekcji i upewnieniu się, że wszystkie zebrane przez nas grzyby są jadalne, przystępujemy do ich przyrządzania. Jest to czasochłonne i absorbujące zajęcie, ale dzięki akcesoriom kuchennym Fiskars czynność ta będzie przebiegała sprawnie i o wiele szybciej. Długie nóżki grzybów z łatwością obierzemy dzięki obierakowi z poprzecznym ostrzem obrotowym Fiskars, który doskonale usunie wierzchnią warstwę skórki.

Nóż do skrobania Fiskars okaże się niezastąpiony podczas szatkowania oraz krojenia grzybów na mniejsze kawałki. Za pomocą specjalnego ostrza z łatwością ściągniemy także skórkę z kapelusza grzyba (np. z maślaków).

Orientacyjne ceny produktów wymienionych w informacji:

  • Nóż do grzybów ze szczoteczką Fiskars – ok. 20 zł.
  • Obierak z ostrzem obrotowym Fiskars – ok. 20 zł
  • Nóż do skrobania Fiskars – ok. 20 zł


Praktyczne porady dla zbierających grzyby

  • Należy zbierać i spożywać grzyby, co do których mamy absolutną pewność, że są gatunkami jadalnymi. Jeśli mamy wątpliwości, spytajmy osób bardziej doświadczonych lub sięgnijmy po altas z grzybami jadalnymi.
  • Najlepiej nie zbierać okazów z blaszkami pod kapeluszem, wśród nich są gatunki śmiertelnie trujące.
  • Nie należy oceniać grzybów na podstawie smaku - np. śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy ma łagodny smak, nie wyróżniający się niczym szczególnym. Nie wierzmy też starym przesądom mówiącym o ciemnieniu cebuli lub czernieniu srebrnej łyżki, włożonych do potrawy z grzybów, co miałoby świadczyć o tym, że jest sporządzona z gatunków grzybów niejadalnych czy trujących.
  • W lesie zwracajmy uwagę na dzieci, które chętnie biorą do buzi barwne owocniki grzybów, np. muchomora.
  • Owocniki grzybów zbierajmy tak, aby nie uszkodzić znajdującej się w podłożu grzybni.
  • Miejsce po grzybie przykryjmy ściółką. Zapobiegnie to wysuszeniu odkrytej grzybni.
  • Nie zbierajmy starych, zwiędniętych grzybów. Wysypią się z nich zarodniki i powstanie nowa grzybnia.
  • Nie zbierajmy również zbyt młodych grzybów, u których cechy rozpoznawcze nie zostały wykształcone  i istnieje możliwość pomyłki.
  • Nie zbierajmy grzybów do woreczków foliowych. Grzyby w szczelnie zamkniętym woreczku zaczynają parować, stają się wtedy śluzowate, oślizgłe i zachodzą w nich intensywne procesy chemiczne, w wyniku których powstają trujące oraz szkodliwe dla zdrowia substancje.
  • Najlepiej zabierzmy na grzybobranie koszyk wiklinowy, łubiankę po owocach, coś przewiewnego i sztywnego, by grzyby nie były w nim zgniecione.
  • Niezbędny jest również nożyk z niezbyt długim ostrzem. Jest to przedmiot niezastąpiony przy czyszczeniu grzybów oraz pomocny przy prawidłowym wyjmowaniu owocników.
  • Potrawy z grzybów najlepiej spożywać świeże, bezpośrednio po sporządzeniu. Nie należy przetrzymywać potraw z grzybów nawet w lodówce, ponieważ łatwo się psują i szybko powstają w nich substancje trujące.


Fot. Fiskars
IP




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat