Ulubienice wiosny i lata, czyli truskawki w roli głównej

 Lemoniada truskawkowa - przepis kulinarny.
Sezon na truskawki rozpoczął się już na dobre. Wiosna to czas odnowy i świeżości. Delektując się wiosennymi przysmakami, możemy również poprawić ogólny stan zdrowia. Wśród szerokiej gamy apetycznych propozycji truskawki będą jedną z najsmaczniejszych i najzdrowszych opcji. Jakie są ich najważniejsze właściwości?

GARŚĆ WITAMIN
Truskawki zawierają znacznie więcej witaminy C, niż kojarzona z nią cytryna czy inne cytrusy. W 100 g truskawek znajduje się nawet 60 mg tej witaminy, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie dla osób dorosłych. Owoce przypominające kształtem serce pomagają zatem w przyswajaniu żelaza, skracają czas infekcji i przeziębień w organizmie. Witamina ta pomaga też zapobiegać anemii, kaszlowi, zapaleniu oskrzeli i innym chorobom układu oddechowego. Ten wielozadaniowy przeciwutleniacz chroni komórki przed działaniem wolnych rodników. Prócz witaminy C, truskawki zawierają także witaminy z grupy B, witaminy A, E, PP, które regulują dotlenienie krwi.

POPRAWA KONDYCJI SKÓRY
Mało kto ma tego świadomość, ale czerwone owoce chętnie wykorzystywane są w przemyśle kosmetycznym, za sprawą substancji oczyszczających i zwalczających martwy naskórek. Owoc truskawki wykorzystywany w produktach kosmetycznych ma działanie odżywcze, bakteriobójcze i ściągające. Wcześniej wspomniana witamina A działa na elastyczność skóry i poziom jej nawilżenia. Z kolei ziarna truskawek świetnie sprawdzą się w relaksujących peelingach.

TRUSKAWKI W KUCHNI
Królowe wiosny i lata są niezastąpione w kuchni - można spożywać je w wielu różnych postaciach. Dostępne są świeże, mrożone, liofilizowane, a także w postaci dżemów i innych przetworów. Można łączyć je z kefirem, cukrem czy białą czekoladą. Możemy serwować je na słodko, ale warto próbować wprowadzać je do bardziej wytrawnych dań, np. do sałatek, czy łączyć z serem pleśniowym. To jedne z najpopularniejszych owoców spożywanych na świecie, ale niestety sezon na nie trwa stosunkowo krótko. Warto wykorzystać ich wszystkie możliwości oraz pomyśleć o naszykowaniu przetworów, które umilą nam czas w chłodniejszych miesiącach. Na platformie z przepisami Cookidoo® na urządzena Thermomix® znajdziesz całą masę przepisów z wykorzystaniem truskawek w różnej postaci.

Lemoniada truskawkowa (TM6, TM5)

Składniki

  • 700 g truskawek, świeżych
  • 80 g miodu
  • 100 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (ok. 2 szt.)
  • 750 g wody mineralnej, gazowanej, schłodzonej lub 750 g wody mineralnej, niegazowanej, schłodzonej
  • 5 g liści mięty pieprzowej, świeżych
  • 250 g kostek lodu

Przydatne przybory kuchenne

  • dzbanek

Części urządzenia Thermomix

  • miarka, kopystka

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®

  1. Do naczynia miksującego włożyć truskawki, dodać miód i sok z cytryny, zmiksować 1 min/obr. 10.
  2. Dodać wodę mineralną i miętę, wymieszać 10 s/obr. 3. Lemoniadę przelać do wysokiego dzbanka.
  3. Do naczynia miksującego włożyć lód, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Lód przełożyć do dzbanka z lemoniadą, wymieszać kopystką.
  4. Lemoniadę truskawkową podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®

  1. W wysokim i dużym naczyniu dokładnie zblendować truskawki wraz z miodem i sokiem z cytryny.
  2. Dodać wodę mineralną i miętę i wymieszać długą łyżką. Lemoniadę przelać do wysokiego dzbanka.
  3. Rozdrobnić lód i następnie przełożyć go do dzbanka z lemoniadą, wymieszać.
  4. Lemoniadę truskawkową podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Fot. Thermomix
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat