Upiecz Mamie radość!

26 maja to wyjątkowa data, która wymaga odpowiedniej oprawy. To właśnie tego dnia swoje święto obchodzą nasze ukochane Mamy.

Idealnym prezentem, który pomoże nam wyrazić całą naszą miłość i wdzięczność do nich, może być własnoręcznie przygotowane ciasto lub tort. W takiej słodkiej atmosferze, dzień ten stanie się jeszcze piękniejszy!

Malinowa mamba
Soczyste maliny i aromatyczny, waniliowy spód – oto przepis na doskonały wypiek, który idealnie sprawdzi się, jako słodka niespodzianka na Dzień Matki. Zamiast malin, wykorzystać możemy np. truskawki. Doskonały rezultat - gwarantowany!

Malinowa niespodzianka
Składniki:
•    225 g cukru pudru
•    225 g kostki do pieczenia Kasia
•    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
•    4 duże jajka
•    250 g mąki „samorosnącej” - lub zwykłej, zmieszanej z 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
•    400 g przesianego przez sitko cukru pudru
•    200 g kostki do pieczenia Kasia
•    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
•    100 g mrożonych malin
•    125 g świeżych malin
•    pół słoika dżemu malinowego
Wskazówki pieczenia:
•    Czas pieczenia - 40 minut - 180°C
•    2 tortownice - o średnicy 20 cm

Sposób przygotowania:
1. Obie przygotowane tortownice wysmaruj tłuszczem, a następnie wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik podgrzej do temperatury 180°C (do 160°C – piekarnik z termoobiegiem).
2. Kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem na lekką, puszystą masę i dokładnie wymieszaj z ekstraktem waniliowym. Następnie dodawaj po kolei jajka - cały czas starannie ucierając. Przesiej do niej mąkę i dokładnie wymieszaj.
3. Masę przełóż do dwóch tortownic, a następnie piecz w piekarniku przez 35-40 minut – do momentu aż ciasto będzie sprężyste i się zarumieni. Odstaw do wystygnięcia. Wyrównaj powierzchnię warstw tortu, używając ząbkowanego noża. Spodnią warstwę ułóż na paterze lub tacy do ciasta, posmaruj dżemem i przykryj kolejną warstwą.
4. By przygotować krem ucieraj kostkę do pieczenia Kasia z cukrem pudrem i wanilią - do momentu, gdy powstanie puszysta i lekka konsystencja. Wykorzystaj go do przyozdobienia wierzchu tortu oraz jego boków – do ¼ wysokości.
5. Pozostały krem przełóż do trzech osobnych miseczek. Do każdej z nich dodaj następnie odrobinę dżemu w różnych proporcjach – tak, by w efekcie otrzymać trzy odcienie kremu o różnej intensywności. Wykorzystaj je do dalszego przyozdobienia boków – zacznij od najjaśniejszego odcienia, pokrywając każdym kolejnym odcieniem kremu kolejne ¼ wysokości tortu.
6. By kolory ładnie się ze sobą zlały, wygładź wierzch i boki delikatnie szpatułką. Udekoruj gotowy wypiek świeżymi malinami.

ip
fot. Kasia




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat