Uroda dań tkwi w szczegółach

Buraczany krem z truskawkami i serem - przepis kulinarny.
Bazą popisowych dań mogą być najdorodniejsze warzywa, soczyste porcje mięsa, wykwintne owoce morza, smakowite ryby, chrupiące ciasta czy gęste sosy.

Ich zachęcający wygląd zależy jednak od wykończenia potraw drobnymi, ale niezwykle istotnymi dodatkami. Nie należy ograniczać się wyłącznie do ułożenia świeżej natki pietruszki na sałatce jarzynowej lub półmisku z wędlinami. Kotlet też może wyglądać dużo lepiej, jeśli jego towarzystwo na talerzu nie będzie sprowadzać się do kilku plasterków papryki i liści karbowanej sałaty.

Dużo bardziej interesująco wyglądają orzechy lub płatki migdałów. Pasują do deserów i dań wytrawnych. Wzięciem cieszą się jadalne kwiaty, które skutecznie ubarwiają każdą kompozycję. Korzystajcie z kiełków, ponieważ dzięki nim posiłki zyskują świeży wygląd i wyśmienity smak. Owocowe dodatki też są mile widziane. Pestki granatu, żurawina, porzeczki, śliwki, daktyle – to tylko propozycje na początek. Weźcie pod uwagę przyprawy grubo mielone, które pomogą stworzyć pyszne kompozycje, a przy okazji sprawią, że będą one wyglądać bardziej intrygująco. Nie musicie sami zajmować się doborem. Dla oszczędności czasu i zyskania pewności, że smaki będą idealnie wyważone, skorzystajcie z nowych produktów marki Knorr. Przyprawy, które cieszą oko, zostały wybrane tak, by zadowolić amatorów pikantnych smaków, miłośników kuchni śródziemnomorskiej i smakoszów zajadających się specjałami orientalnymi. Macie w planach obiad mięsny czy wegetariański? Grunt, by wyglądał szałowo! Zacznijcie od pierwszego dania. Buraczany krem z truskawkami i serem to przystawka o wyjątkowym wdzięku.

Buraczany krem z truskawkami i serem

  • Czas przygotowania: 65 minut
  • Ilość osób: 4

Składniki:

  • buraki
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 200 g kremowego sera koziego
  • 200 g mrożonych truskawek
  • 4 świeże truskawki do dekoracji
  • 2 łyżki Przyprawy Włoskiej grubo mielonej Knorr
  • 1 kostka Bulionu warzywnego Knorr
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 Liście laurowe z Turcji Knorr
  • 4 ziarenka Pieprzu czarnego z Wietnamu ziarnistego Knorr
  • 3 ziarenka Ziela angielskiego z Meksyku Knorr
  • ½ bagietki
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 l wody

Sposób przygotowania:

  1. Zawiń buraki w folę aluminiową i piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie ostaw buraki do wystudzenia. Gdy warzywa będą już chłodne, obierz je i pokrój w kostkę.
  2. Obierz ziemniaki oraz cebulę. Świeże truskawki przekrój na pół. Bagietkę pokrój pod skosem na cienkie kromki. Następnie upiecz je w piekarniku. Migdały upraż.
  3. Zeszklij cebulę na trzech łyżkach oliwy z oliwek. Do całości wrzuć czosnek oraz dodaj ziemniaki. Wszystko zalej wodą. Wrzuć Bulion warzywny Knorr oraz przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie i pieprz). Gotuj do miękkości ziemniaków.
  4. Następnie dodaj buraki, ¾ sera koziego, rozmrożone truskawki oraz łyżkę Przyprawy Włoskiej Knorr grubo mielonej Knorr.
  5. Wszystkie składniki przełóż do kielicha miksera i starannie zmiksuj. Przecedź zupę przez sito z drobnymi oczkami.
  6. Pozostałą łyżkę Przyprawy Włoskiej grubo mielonej Knorr połącz z oliwą z oliwek. Krem z pokruszonym serkiem na wierzchu, płatkami migdałów oraz połówkami świeżej truskawki. Na koniec skrop zupę oliwą z przyprawą i serwuj z grzankami.

Fot. Knorr
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat