„Vegano Italiano” – recenzja

Recenzja książki „Vegano Italiano”.
Weganizm szturmem wdarł się na polskie salony. Czy to z powodów ideologicznych, czy zdrowotnych, na dietę wegańską przechodzi coraz więcej osób.

Weganie nie tylko nie spożywają żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, ale również takich, które odnajdywane są za ich pomocą (np. trufli). Nie stosują kosmetyków czy leków w których znajdują się odzwierzęce składniki. Podobnie jest z ubraniami, butami, czy dodatkami.

Wielu osobom wegańska dieta wydaje się bardzo uboga i monotonna, a jest wprost przeciwnie. Weganie nie jedząc produktów zwierzęcych, muszą spożywać pokarmy bardzo urozmaicone, stosować lokalne i sezonowe produkty roślinne. Stąd ich dieta jest bogata w różnego rodzaju składniki odżywcze.

No dobrze – chciałoby się powiedzieć - ale nie każdy przepis i nie każdy rodzaj kuchni da się dostosować do zasad weganizmu. Rosalba Gioffré - rodowita włoszka pochodząca z Kalabrii - udowadnia, że jest inaczej. Jest ona food stylistką i autorką wielu książek kulinarnych, dla której bardzo ważne są kwestie weganizmu. W wydanej w Polsce w maju książce „Vegano Italiano” przekonuje, że niemal każdy z klasycznych przepisów włoskiej kuchni można zaadoptować na potrzeby diety wegańskiej.

W „Vegano Italiano” główna część z przepisami poprzedzona jest wstępem. W nim Rosalba odnosi się do swojego pochodzenia i do weganizmu jako takiego, przedstawiając go nie jako pełną wyrzeczeń dietę, a przyjazny środowisku styl życia. W krótkim rozdziale pokazuje najbardziej znane składniki wegańskiej kuchni oraz  podstawowe potrawy jak np. warzywny bulion, sos pomidorowy czy mleka roślinne.

Ponad 150 przedstawionych przez nią przepisów podzielonych zostało na cztery rozdziały odpowiadające czterem porom roku, przy czym autorka wspomina od razu, że przepisy mają dla czytelnika być tylko drogowskazem, w którym kierunku ma iść, a ich modyfikacja wedle osobistych preferencji jest wręcz wskazana.

I tak np. w rozdziale wiosna znajdziemy m.in. przepis na wiosenne risotto, makaron z pesto i czekoladowy krem chantilly z truskawkami. Lato to według Rosalby idealna pora na np. pizzę za świeżymi pomidorami i peperoncino czy rigatoni w sosie z papryki i selera naciowego. W rozdziale jesień pojawia się przepis na cecinę z cebulą, lazanię z grzybami i karczochami oraz cacciucco z ciecierzycy, zaś w części poświęconej zimie – przepis na bolońskie crescenti, gnocchi bez ziemniaków czy kruche ciasto z gruszkami.

Włoska kuchnia jest zdrowa i smaczna, a nade wszystko syta. Zamiana kilku składników w przepisie na włoską potrawę umożliwa przekształcenie jej na włoskie danie kuchni wegańskiej.

„Vegano Italiano” zachwyca pomysłowością autorki, prostotą przepisów i ciekawymi połączeniami smaków. To książka nie tylko dla wegan, ale dla tych, którzy chcą z kuchni roślinnej wycisnąć morze smaków i aromatów.

Anna Pytel
(anna.pytel@dlalejdis.pl)

Rosalba Gioffré,Vegano Italiano, Wydawnictwo Muza, Warszawa 2018




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat