W czym zdrowo gotować?

Zdrowe gotowanie w naczyniach ze stali nierdzewnej
Dużo się ostatnio pisze i mówi o zdrowym odżywianiu. Na szczęście dla naszego zdrowia, stało się ono bardzo modne.

Jemy coraz więcej warzyw, owoców, częściej  zwracamy uwagę na jakość produktów, czysta woda na stałe zagościła na naszych stołach. Pozostało nam jeszcze przekonać się, że zdrowe jedzenie to również zdrowe gotowanie w odpowiednich naczyniach. Sprawdź w czym mądrze, smacznie i zdrowo gotować.

Szybko i na parze

Zdrowe gotowanie polega przede wszystkim na używaniu jak najmniejszej ilości tłuszczu do obróbki termicznej potraw, a także wyeliminowanie nadmiaru sodu, który niestety bardzo zakorzenił się w naszej diecie. Taką możliwość daje przede wszystkim gotowanie na parze w specjalnie do tego przeznaczonych naczyniach. Pozwala ono na jak najmniejsza utratę cennych właściwości produktów, które zwykle zostają w wodzie lub wręcz wypływają z potraw w czasie np. smażenia. Gotowanie na parze świetnie wydobywa smak sodu z potraw, dzięki czemu niekonieczne jest ich dosalanie. Innym sposobem zdrowego gotowania jest szybkowar. Urządzenie to znane już  od wielu lat obecnie przeżywa swój renesans. Jego właściwości pozwalają na przygotowanie wartościowych i smacznych potraw w niskiej temperaturze oraz bardzo oszczędny i szybki sposób.

Bezpieczna stal nierdzewna

Obecnie najczęściej wybieranymi naczyniami do gotowania są garnki ze stali nierdzewnej. Warto szukać zestawów garnków wykonanych z wysokiej jakości stali nierdzewnej, np. z oznaczeniem 18/10, co oznacza odpowiednią zawartość w stali chromu (18%) i niklu (10%). Proporcje te gwarantują m.in. wysoką odporność na korozję. Naczynia ze stali nierdzewnej o takim oznaczeniu są odporne więc na działanie kwasów, zasad oraz wysokich temperatur, a co za tym idzie nie wchodzą w reakcję w produktami, które gotujemy. Są dla nich praktycznie obojętne. Stal nierdzewna do naczyń wysokiej jakości pozwala na przygotowanie garnków, których powierzchnia nie sprzyja, a nawet hamuje rozwój mikroorganizmów i pozwala na łatwe utrzymanie jej w czystości. Takie naczynia nie zmieniają również smaku potraw. Warto zaopatrzyć się w cały zestaw garnków ze stali nierdzewnej, a nie będą nam potrzebne z innych materiałów, które wypadają przy niej naprawdę blado. Zwłaszcza aluminium, garnki emaliowane, teflon, czyli te, które po zarysowaniu i uszkodzeniu mogą uwalniać do potraw szkodliwe dla naszego zdrowia substancje. Więcej informacji na temat garnków ze stali nierdzewnej znajdziesz na www.philipiaknaczynia.pl.


fot. Philipiaknaczynia.pl




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat