W domowej spiżarni: kasza jaglana

Opublikowano: 2018-05-30
Kilka słów o kaszy jaglanej.
Dietetycy i lekarze bardzo ją chwalą. Pomaga nie tylko schudnąć, ale także doskonale wpływa na urodę. Przez ostatnie kilka lat króluje też na blogach kulinarnych – nie tylko tych wegańskich.

Kaszę jaglaną robi się z prosa. To zboże, które nie uczula i jest naturalnie bezglutenowe. Kasza ta jest świetnym produktem dla alergików i osób chorych na celiakię, zwłaszcza że da się ja przyrządzić na dziesiątki rozmaitych sposobów.

Kasza jaglana jest zasadotwórcza – wspomaga trawienie i pomaga w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Jest źródłem krzemu, który odpowiada za piękny wygląd włosów i paznokci, a także odgrywa ważną rolę w syntezie włókien kolagenowych – innymi słowy poprawia elastyczność skóry. Krzem ponadto chroni mózg przed zmianami chorobotwórczymi, a naukowcy wskazują na jego istotną rolę w profilaktyce choroby Alzheimera. Kasza jaglana dostarcza też witamin i substancji mineralnych: żelaza, potasu, magnezu, miedzi, wapnia i fosforu oraz także witamin z grupy B.

Jak prawidłowo ją przygotować?
Sposobów jest wiele – najlepiej zalać ją wrzątkiem, wymieszać i odcedzić. Potem przełożyć do rondelka i zalać świeżą wrząca wodą, dodając odrobinę soli.

Z czym ją się je?
Z kaszy jaglanej robi się np. śniadaniową jaglankę, dodając do niej mleko, owoce i przyprawy. Ugotowana kasza to też sklejający dodatek do wegańskich pasztetów, kotletów mielonych i wegeburgerów. Nieźle wychodzą z niej także potrawy polskie: da się ją przyrządzić jak ryż z jabłkami, albo nadziać nią gołąbki, paprykę czy pomidory. Z kaszy jaglanej można zrobić dobry farsz do pierogów ruskich w wersji wegańskiej – w takim przepisie zastępuje ona twaróg.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat