W tym roku dasz radę!

Postanowienia noworoczne.
Kończy się styczeń i wielu z nas już wie – znowu nie udało się zrealizować postanowień noworocznych. Najtrudniejsze są zwykle te związane z wdrożeniem zdrowych nawyków żywieniowych i zadbaniem o sylwetkę.

Brak czasu, pomysłu oraz wątpliwe walory smakowe zdrowych potraw szybko zniechęcają, ale nie musi tak być! Wystarczy kilka dobrych przepisów i skuteczni pomocnicy od Philips.

Jeśli 2020 rok miał być tym przełomowym w żywieniu, a skończyło się jak zwykle, zawsze możesz spróbować jeszcze raz: od kolejnego poniedziałku, od lutego albo po prostu od dziś. Od niechlubnej przeszłości skutecznie odetniesz się koktajlem na przejedzenie. Ten zielony eliksir nie tylko przyniesie ulgę przeciążonemu żołądkowi, ale też będzie smacznym pierwszym krokiem na nowej drodze żywienia.

Potrzebujesz: trzech jabłek, dwóch pomarańczy, cytryny, garści szpinaku, kilku gałązek mięty, kawałka imbiru (ok. 2 cm) i 3-4 kawałków kurmy. Niezbędna będzie też wyciskarka wolnoobrotowa Philips. A teraz: do dna! Zaczynamy walkę o lepsze jutro, lepszy humor i formę na lato.

Po pierwsze: zdrowe śniadanie
Dietowa wpadka rano może źle wpłynąć na motywację w ciągu dnia, więc już pierwszy posiłek powinien być przemyślany. O tej porze idealnie sprawdzają się koktajle. Można je szybko przygotować i wypić w drodze do pracy, jeśli w domu zabraknie czasu. Przepisów na poranne koktajle jest wiele, ale najlepiej trzymać się tego prostego schematu: garść szpinaku lub jarmużu, dowolne owoce, trochę nasion lub pestek. Jeśli plan dnia przewiduje wczesny trening lub inny wysiłek fizyczny, dobrze jest dodać banana i płatki owsiane. Warto eksperymentować i mieszać różne składniki aż znajdziemy ulubioną kompozycję. Poza składnikami ważna jest też konsystencja koktajlu. Blender próżniowy wysokoobrotowy Philips o mocy 1400W blenduje nawet najtwardsze składniki i gwarantuje aksamitnie gładką konsystencję, bez piany i rozwarstwiania. Technologia próżniowa, czyli odsysanie powietrza z kielicha przed rozpoczęciem blendowania, sprawia, że składniki nie utleniają się, a koktajl pozostaje świeży na dłużej. To idealne rozwiązanie, jeśli chcesz zabrać koktajl do pracy na drugie śniadanie.

Królowa zimowego menu: zupa
Zdrowe odżywianie, szczególnie to ukierunkowane na odchudzanie, kojarzy się głównie z sałatą i surówkami. W styczniu trudno jest o smaczne surowe warzywa, więc wytrwanie na sałacie może przerosnąć nawet najbardziej zdeterminowane jednostki. Dodatkowo, w okresie niskich temperatur i braku słońca, ciepłe posiłki zbyt dobrze wpływają na samopoczucie, by się ich wyrzekać. Idealnym rozwiązaniem są zupy kremy: z dyni, z warzyw korzeniowych, z kukurydzy, dla małych i dużych. Rozgrzewające przyprawy, trochę pestek, może odrobina parmezanu lub grzanki – taki krem to prawdziwa radość z jedzenia, na dodatek jest łatwy w przygotowaniu i odgrzewaniu, warto więc zawsze zrobić go więcej. Przez kilka dni nie będzie wymówek! Nieocenionym źródłem przepisów na zupy dla małych i dużych jest portal pysznosci.pl. Szczególnie polecamy zupę z białą fasolą – świetny, pełnowartościowy posiłek z dużą zawartością białka.

Zdrowie nie tylko w płynie
Burger, czyli pyszny kotlet, pomidor i inne ulubione dodatki – taki posiłek wciąż jest w zasięgu Twoich możliwości bez poczucia winy. Z pomocą przychodzi Zoodler od Philips, dzięki któremu możesz z burgera wyeliminować element najmniej fit: bułkę! Uważaj, prawdopodobnie jesteś o krok od odkrycia smaczniejszej wersji pieczywa. Wystarczy Zoodler, czyli urządzenie, które robi zoodle z warzyw oraz batat, który będzie głównym bohaterem tego dania. Na portalu pysznosci.pl znajdziesz kompletny przepis na burgera z „bułką” z batata i kotletem z wołowiny. Mięso możesz zastąpić burgerem warzywnym, „bułka” sprawdzi się w różnych konfiguracjach.

Deser na diecie? Czemu nie
Jeśli chcesz być wierny postanowieniom i odżywiać się zdrowo, pytaniem nie jest, czy możesz zjeść deser, ale to, na który się zdecydować. Możliwości jest wiele: możesz przygotować zdrową wersję nutelli z przepisu pysznosci.pl lub sorbet. W przygotowaniu domowych lodów pomoże blender Philips.

Sorbet truskawkowy z miętą (3 porcje)

  • 300 g zamrożonych truskawek
  • 10 – 12 listków świeżej mięty
  • 6 kostek lodu

Truskawki, kostki lodu i miętę zblenduj na gładką masę. Kiedy masa będzie jednolita, przełóż ją do miseczki lub pojemnika i włóż do zamrażarki.

Sorbet z owoców leśnych (3 porcje)

  • 100 g borówek
  • 100 g zamrożonych malin
  • 100 g jeżyn

Do kielicha blendera wrzuć wszystkie owoce. Zblenduj na gładką masę. Gotową masę wlej do foremek na lody, do każdej foremki włóż patyczek, a całość - do zamrażarki.

Lody kakaowo – bananowe z orzechami (3 porcje)

  • 1 puszka schłodzonego mleka kokosowego/migdałowego
  • 2 zamrożone banany
  • 4 łyżki kakao niesłodzonego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • garść orzechów włoskich
  • garść orzechów pecan

Mleko zblenduj z bananami na gładką masę. Następnie połącz masę z rozdrobnionymi orzechami. Wstaw do zamrażarki na 20 – 30 minut i gotowe!

W tym roku będzie inaczej!
Pełne smaku koktajle, burgery i desery – czy tak wyobrażamy sobie zdrowe odżywanie? Raczej nie, dlatego zmiana nawyków na zdrowsze wydawać się może udręką. Dobrze, że nie musi tak być. Z tymi inspiracjami i pomocnikami kuchennymi od Philips, w tym roku na pewno będzie inaczej!

Rekomendowana cena blendera próżniowego HR3752/00 wynosi 1 169,00 PLN

Fot. Philips
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat