W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Wakacyjne menu we wrocławskiej restauracji ALYKI

Opublikowano: 2017-07-31
Restauracja Alyki zaprasza do spróbowania nowego menu sezonowego Wakacyjne inspiracje

W tej edycji znalazło się dużo letnich smakołyków. Znajdziecie w nim  lekkie kompozycje  idealne podczas upałów i niezapomniane smaki.
Na początek szef kuchni  zaproponował  tradycyjną grecką moussakę w nowoczesnej odsłonie . Z marynowanym arbuzem i palonym agrestem komponuje się w lekką, aromatyczna przystawkę.

Orzeźwienie w  pełnym słońcu  przyniesie chłodnik limonkowy z grillowaną krewetką. Wyczujecie w jego  kompozycji zielonego ogórka i świeżą miętę  zgrabnie połączoną jogurtem.

Nie mogło również zabraknąć zdrowych świeżych sałatek- pierwsza propozycja to szpinak połączony z kozim serem wędzonym, który sprowadzany jest z gospodarstwa ekologicznego Kozia Łąka z Łomnicy w towarzystwie  bobu, soczystych malin, winegretu truskawkowego i chipsa z chleba tworzy idealną wakacyjną całość. Głównym, przewodnim składnikiem drugiej sałatki jest polędwiczka  wieprzowa sous-vide z dodatkami typowymi dla sałat typu a’la cezar , czyli sałata rzymska , parmezan , grzanki i sos szefa. Obie sałatki z wypiekanym na miejscu pieczywem.

Z dań głównych godny polecenia jest makaron tofe , który jest sprowadzany prosto z Włoch. Pachnące pomidory pelati, kabaczek, groszek i wielka garść włoskiego parmezanu daje odczucie Rzymskich wakacji w centrum Wrocławia. Oprócz tego znajdziecie w menu sezonowym kurczaka kukurydzianego zachwycającego swoim kolorem , rostbef zbalansowany pudrem z białej czekolady i pieczoną w całości makrelę , która przypomina wakacje w nadmorskich kurortach.

ip

fot. Alyki





Społeczność
Reklama