Warzywna lasagne
Koniecznie sprawdźcie ten przepis.
Warzywna lasagne
- Czas przygotowania: 60 minut
- Ilość porcji: 4
Składniki:
farsz do lasagne:
- 400 g Magic Mince The Vegeterian Butcher
- 800 ml wody
- 200 ml oleju
- 80 g cebuli
- 120 g marchwi
- 30 g pietruszki
- 30 g selera
- 160 g pomidorów
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 1 szczypta pieprzu
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki oregano
sos beszamel:
- 40 ml oleju
- 40 g mąki
- 600 ml mleka
- 1 gałka muszkatołowa
- 0,5 łyżeczki soli
lasagne:
- 400 g makaronu lasagne - płaty
- 280 g startego sera mozzarella
- 200 g mixu sałat
- 80 ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Przygotuj nadzienie do lasagne. Najpierw zalej Magic Mince wodą i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut. Pomidory i cebulę pokrój w kostkę. Inne warzywa zetrzyj na tarce. Wszystkie, poza pomidorami, podsmaż na oleju. Gotowe warzywa połącz z kawałkami pomidorów i koncentratem pomidorowym. Całość smaż przed moment. Na koniec dodaj przyrządzony Magic Mince oraz dopraw oregano, pieprzem i solą.
- Zrób sos beszamel. W tym celu przygotuj zasmażkę z oleju oraz mąki. Potem wlej mleko, wsyp gałkę muszkatołową i sól. Zagotuj.
- Blachę posmaruj sosem. Ułóż warstwę makaronu i rozsmaruj na niej porcję farszu.
- Następnie zrób trzy kolejne warstwy według pierwszego schematu. Ostatnią warstwę posyp startym serem. Lasagne gotuj pod przykryciem w piecu przez 30 minut. Po tym czasie posyp wierzch zapiekanki i zapiecz w temperaturze 160°C przez 10 minut. Potrawę serwuj z mixem sałat z oliwą z oliwek.
Fot. The Vegeterian Butcher
Informacja prasowa