Wegański deser a’la snickers

Przepis na słodki i zdrowy deser.
Długie, jesienne wieczory sprzyjają chwilom kulinarnej rozpusty, dlatego warto z wyprzedzeniem poszukać przepisów na przekąski, które nie tylko będą smaczne, ale również pełnowartościowe. My proponujemy wegański deser a’la snickers na bazie kaszy jaglanej, daktyli i chrupiących orzechów. To sycące i pełne składników odżywczych danie, które posmakuje i młodszym, i starszym łasuchom.

Składniki (4 porcje):

  • 100 g surowej kaszy jaglanej
  • 0,7 litra wody Mama i ja
  • 100 ml śmietanki wegetariańskiej (np. kokosowej)
  • 2-3 krople aromatu waniliowego
  • 100 g orzechów ziemnych prażonych (bez soli) + garść do posypania
  • 10 dużych daktyli bez pestek
  • około 1 szklanki mleka roślinnego
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego lub np. erytrolu, ksylitolu
  • 2-3 łyżki kakao lub karobu

Wykonanie:

  • Kaszę ugotuj w wodzie Mama i ja według zaleceń producenta, a następnie ostudź.
  • Kaszę zmiksuj wraz ze śmietanką, solą oraz aromatem na gładko.
  • Orzechy, daktyle, cukier i kakao (karob) zblenduj na gładką masę, stopniowo dolewając mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • Do pojemników wyłóż masę jaglaną, krem orzechowy, a wierzch posyp orzechami

Fot. WOSANA
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat