Wegański sos boloński

Soso boloński w wersji wegetariańskiej.
Sos boloński to popularny włoski składnik, bez którego trudno wyobrazić sobie lasagne, spagethii alla bolognese czy tagliatelle. Swój charakterystyczny smak zawdzięcza pomidorom i mielonemu mięsu.

A gdyby tak zrobić kuchenną rewolucję i przygotować wersję wegańską?! Podpowiadamy, jak przygotować klasyczny mięsny sos w wersji wegetariańskiej.

Składniki (4-6 porcji):

  • 1 litr passaty pomidorowej
  • 1 puszka soczewicy Happy Frucht
  • 1 duża papryka czerwona
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju Rapso
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich lub tymianku i oregano
  • garść świeżych ziół: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, cząber (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Rozgrzewamy na patelni olej, dodaj cebulę i czosnek pokrojone w kostkę. Podsmażamy całość 3–4 minuty.
  2. Dodajemy pokrojoną paprykę oraz seler naciowy. Całość mieszamy i smaż kolejne 3–4 minuty.
  3. Odsączoną z zalewy soczewicę dodajemy wraz z suszonymi ziołami na patelnię.
  4. Następnie na patelnię przelewamy passatę, całość dokładnie mieszamy i dusimy sos na małym ogniu do momentu zgęstnienia. Powinno to zająć ok. 20 minut.
  5. Na koniec doprawiamy sos do smaku i dodajemy świeże zioła.
  6. Sos jest idealny w połączeniu z makaronem spaghetti. Można go użyć także do lasagne.

Fot. VOG Polska
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat