Wegańskie dyniowe choinki i gwiazdki z nadzieniem ze śliwką kalifornijską

Przepis na wegańskie dyniowe choinki i gwiazdki z nadzieniem ze śliwką kalifornijską.
9-12 porcji | Czas przygotowania: 3 godz. (w tym wyrastanie 1,5 godz.)

Składniki:
Ciasto:

  • 7g drożdży instant
  • 120ml mleka roślinnego
  • 85g brązowego cukru
  • 1/2 szklanki pure z dyni
  • skórka z 1/2 pomarańczy
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 350g mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju kokosowego (płynnego)

Nadzienie:

  • 50g śliwek kalifornijskich
  • 30g suszonej żurawiny
  • 30g daktyli
  • 30g suszonych fig
  • 90ml soku pomarańczowego
  • 1 łyżka brandy
  • skórka z 1/2 pomarańczy
  • łyżeczka skórki z cytryny i limonki


Przygotowanie:

Ciasto:
Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem roślinnym, dodajemy cukier oraz 1/3 szklanki mąki (z odważonych 350g), odkładamy na ok. 15 min, aż drożdże zapracują. Do zaczynu dodajemy pure z dyni, a następnie pozostałą mąkę, cynamon oraz skórkę pomarańczową. Zarabiamy ok. 10 minut. Kiedy ciasto przestanie się lepić do ręki wlewamy olej kokosowy i jeszcze chwilę zarabiamy. Odkładamy do wyrośnięcia na ok. 1 -1,5 h.

Nadzienie:
Śliwki, żurawinę, daktyle i figi zalewamy podgrzanym sokiem pomarańczowym zmieszanym z brandy. Odkładamy na min. 30 minut, można nawet na całą noc. Następnie dodajemy skórki z cytrusów i miksujemy.

Wyrośnięte ciasto krótko zarabiamy i wałkujemy na prostokąt o rozmiarach ok. 20 x 40 cm. Połowę smarujemy nadzieniem bakaliowym, ciasto składamy na pół przykrywając cześć z nadzieniem i jeszcze raz delikatnie wałkujemy.
Wykrawamy kształty choinek, kół; nacinamy i zaplatamy. Drożdżówki odkładamy na ok. 20-30 minut do podrośnięcia.
Smarujemy ciepłym mlekiem roślinnym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 C przez ok. 15-19 minut.

Fot. Prunes from California
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat