Wege przekąska na letnie upały

Prosta i aromatyczna przekąska na wakacyjny czas.
Lato to idealny czas, aby zajadać się daniami i przekąskami na bazie soczystych warzyw i owoców. Wtedy smakują one najlepiej, szczególnie dodatkiem aromatycznego sosu lub dipu. Jest to także znakomita okazja do namówienia najmłodszych do spróbowania nowych smaków i aromatów.

W okresie wakacyjnym częściej wybieramy owoce i warzywa ze względu na ich niepowtarzalny aromat, smak a przede wszystkim… bogactwo witamin i składników mineralnych. Latem chętnie także eksperymentujemy z nowymi kompozycjami smakowymi. Dla przykładu idealnym dodatkiem do soczystych warzyw będzie sos na bazie Majonezu Kieleckiego Roślinnego. Delikatny i wyrazisty, z kremową i gęstą konsystencją sprawdzi się doskonale do wegetariańskich i wegańskich przekąsek. Co zatem warto przyrządzić z takim sosem? Podpowiadamy prosty i szybki przepis, który przypadnie do gustu całej rodzinie, również tym najmłodszym.

Warzywne smaki dla najmłodszych
Każdy z nas dobrze wie, że nasze pociechy… nie zawsze chętnie sięgają po zdrowe i pełne witamin warzywa. Aby ich zachęcić warto od czasu do czasu przygotowywać posiłki w innej w formie i z innymi dodatkami. Dzieci uwielbiają kolory – nic więc dziwnego, że im bardziej barwne danie tym bardziej przyciągnie ich uwagę. Nie potrzeba wiele czasu, aby przygotować smaczną i zdrową przekąskę na letnie upały – wystarczy kilka kolorowych warzyw i aromatyczna baza do dipu. Do tej przekąski proponujemy:

  • ogórki gruntowe,
  • marchewki,
  • kolorowe papryki,
  • pomidory malinowe lub cherry,
  • seler naciowy,
  • kalarepę,
  • sałatę rzymską.

Każde z warzyw należy dokładnie umyć, obrać i pokroić. Aby przygotować wspomniany powyżej dip wystarczy kilka łyżek Majonezu Kieleckiego Roślinnego połączyć z jogurtem naturalnym, odrobiną czosnku, sokiem z cytryny, solą i pieprzem i… gotowe.

Duży wybór przepisów na jarskie przekąski znajduje się na kanale YouTube prowadzonym przez Wytwórczą Spółdzielnię Pracy „Społem”. Znaleźć tam można ciekawe dania z wykorzystaniem sosów i majonezów z Kielc. Warto wspomnieć, że począwszy od 1 lipca br. producent przeznacza 1% ze sprzedaży Majonezu Kieleckiego Roślinnego na wsparcie działań związanych z nasadzeniami roślin nektarodajnych dla pszczół, akcji prowadzonej przez Fundację „Zielona Akcja”.

Fot. WSP „Społem” Kielce
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat