„Whisky – leksykon smakosza” – recenzja

Recenzja książki „Whisky – leksykon smakosza”.
Whisky, zwana również wodą życia, to trunek uchodzący za alkohol dla prawdziwych smakoszy. Czym różnią się i jak powstają trunki z najpopularniejszych szkockich gorzelni? Jaki jest ich smak i zapach?

Odpowiedzi znajdziemy w książce Davida Wisharta, stanowiącej autorski przegląd charakterystycznych cech poszczególnych trunków. Książka to prawdziwe kompendium i nie lada gratka dla smakoszy złotego trunku. To również świetna podstawa dla tych, którzy dopiero zagłębiają się w tajniki znanego szkockiego alkoholu.

Autor podjął się porównania i klasyfikacji whisky słodowych według smaku. Przybliża nam 12 aspektów smaku i zapachu whisky, takich jak treść, słodkość, aspekt dymny, medyczny, tytoniowy, winny, miodowy, korzenny, słodowy, orzechowy, owocowy oraz kwiatowy.

Leksykon podzielony jest na dwie części. Pierwsza jest wprowadzeniem do whisky, na które składają się historia trunku, regiony jego produkcji, wytwarzanie i typy whisky, profil smaku, a także sposób degustacji. W drugiej części natomiast znajdziemy mapę gorzelni, posegregowaną alfabetycznie. Nie zabrakło też słownika, który przyda się niejednej osobie pretendującej to tytułu znawcy whisky.

Opis procesu powstawania i fermentacji trunku, jego historia i charakterystyczne cechy poszczególnych gorzelni to wszystko, czego potrzeba, by móc cieszyć się odkrywaniem aromatów szlachetnego napoju. Wszystko to zobrazowane jest grafikami i wysokiej jakości zdjęciami. Tak wydanej książki w swojej domowej biblioteczce nie powstydziłby się więc niejeden koneser.

Dla smakoszy szczególnie ciekawa może okazać się druga część książki, w której autor przedstawia opis 95 butelek whisky z 95 szkockich gorzelni. Co ciekawe, skupia się na rodzajach trunków najbardziej dostępnych dla przeciętnego konsumenta. Każda butelka jest przedstawiona nie tylko na tle historii gorzelni, z której pochodzi, ale też ze względu na wiek, moc, bukiet czy smak. Przy każdej z nich znajdziemy też informację o podobnych do niej rodzajach whisky.

Opis poszczególnych szkockich gorzelni może zachęcić największych fanów whisky do zwiedzania wyspiarskiego kraju szlakiem najpopularniejszych miejsc wytwarzania złotego napoju. Tym bardziej, że autor wspomina również o bazie noclegowej oraz o lokalnych atrakcjach dla zwiedzających.

Sandra Wróbel
(Sandra.wrobel@dlalejdis.pl)

David Wishart, Whisky – leksykon smakosza, Warszawa, Wydawnictwo RM




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat