"Wielka księga dań w słoiku" Tanya Linton

Nowość wydawnicza "Wielka księga dań w słoiku" Tanya Linton.
Czasy, w których słoiki służyły tylko do konserwarnia żywności, odchodzą do lamusa. Zdjęcia kolorowych słoików z sałatkami czy lunchami opanowały media społecznościowe. Na czym polega ich fenomen?

Przygotuj danie w słoiku i zobacz, jakie to wygodne. Od śniadań przez obiady aż po desery – do słoika zapakujesz dosłownie wszystko. I zabierzesz absolutnie wszędzie.

Zaczęło się od miłości do warzywnych sałatek, którą zaszczepił w niej dziadek, a później rozwinęła matka. Tanya Linton szybko się przekonała, że kolorowe kompozycje (czasem z zaledwie kilku składników) mogą stanowić pełnowartościowy posiłek. To właśnie sałatki jako pierwsze zamknęła w słoiku. Po sukcesie tego posiłku przyszedł czas na kolejne eksperymenty – tak powstały śniadania, zupy, lunche, a nawet desery przyrządzane w niepozornym szklanym naczyniu. Okazuje się, że w słoiku można przygotować wszystko, od klasyków, takich jak makaron z sosem, po egzotyczną paellę. Dania z tej książki przygotowuje się w słoikach, przechowuje, a czasem nawet je prosto ze słoika.

Ta książka to nie tylko zbiór przepisów, to przede wszystkim inspiracja do zabawy z menu w naszej kuchni. Autorka zachęca, aby modyfikować receptury wedle własnych upodobań czy po prostu dostępnych składników. Fenomen dań w słoiku polega nie tylko na tym, że właściwie każde danie się tu sprawdza. To przede wszystkim superwygodny posiłek na wynos. Bez problemu zabierzesz je do pracy, szkoły czy na wakacje, bez obaw, że zupa czy sos się wyleje. Ułożone warstwami, dodatkowo zabezpieczone szczelnym zamknięciem, składniki przetrwają nawet bieg do autobusu czy górską przejażdżkę.

Kompozycję książki oparto na różnych typach słoikowych dań. Zaczyna się od śniadań i przekąsek, następnie przechodzimy do zup, sałatek, dań z makaronem i ryżem, i wreszcie kończymy pomysłowymi deserami. Oprócz receptur znajdziesz tu spis przydatnych narzędzi, takich jak choćby szczypce, które ułatwiają umieszczanie większych składników w słoiku oraz informacje o higienie, przechowywaniu i bezpieczeństwie żywności. Autorka zadbała nawet o kolejność układanych warstw – dowiesz się, jak najlepiej łączyć składniki, aby danie prezentowało się i smakowało wyśmienicie.

Wielka księga dań w słoiku to nowe spojrzenie na posiłki na wynos. Moda na kolorowe manson jars już opanowała całe Stany Zjednoczone i coraz śmielej wkracza do Europy. Spróbuj takich posiłków jak:

  • Śniadaniowe burrito w słoiku
  • Zupa dyniowa z jogurtem i szczypiorkiem
  • Spring rollsy na słodko w formie sałatki
  • Hamburger w słoiku
  • Stek z ziemniakami i pomidorami w sosie balsamicznym
  • Tarta malinowa bez pieczenia


Zamień plastikowe pudełko na słoik i zobacz, co zyskujesz. Łatwo skomponujesz posiłki i bez problemu określisz  wielkość porcji, a na koniec błyskawicznie po wszystkim posprzątasz.  Dłużej zachowasz świeżość dań i, przede wszystkim, zdrowie – szkło jest ekologiczne i bezpieczne – nie niesie ze sobą ryzyka dla zdrowia związanego z korzystaniem z plastikowych pojemników.

Tanya Linton, Wielka księga dań w słoiku
Tytuł oryginału: 150 Best Meals in a Jar: Salads, Soups, Rice Bowls and More
Przekład: Magda Witkowska
210 stron, oprawa miękka ze skrzydełkami, cena 49,90 zł
Premiera 27 kwietnia 2018 roku
Wydawnictwo Laurum




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat