Podczas uroczystych chwil chcemy, by na stole gościły najlepsze produkty - świeżo tarty chrzan, kiełbasa z lokalnej wędzarni, czy jajka od kur z wolnego wybiegu. Obok wyśmienitych klasyków, na wielkanocne ucztowanie warto przygotować także kreatywne dania i przekąski. Wszystkie propozycje będą smakować wyjątkowo, jeśli zadbamy o najlepszej jakości, naturalne składniki. W tym roku Almette inspiruje do odkrywania świątecznego menu na nowo!
Przepis poleca Asia Matyjek, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.
ROLADA SZPINAKOWA Z ALMETTE I WĘDZONYM ŁOSOSIEM
Składniki:
Przygotowanie:
Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Na patelni przesmażamy rozmrożony i odcedzony na sitku szpinak wraz z przyprawami (czosnek, gałka, sól, pieprz). Kiedy szpinak odparuje, dodajemy żółtka, mieszamy, wyłączamy gaz. Białka ubijamy na sztywną pianę (dodajemy szczyptę soli). Ubite na sztywno białka dodajemy do przestudzonej masy szpinakowej. Dodajemy dwie łyżki mąki, mieszamy masę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Masę rozprowadzamy na papierze (formujemy prostokąt lub dowolny kształt). Masę pieczemy 20 minut w 200 stopniach, studzimy. Serek Almette przekładamy do miski. Napowietrzamy go łyżką – szybko mieszamy aż konsystencja będzie łatwa do rozprowadzenia na cieście ze szpinaku. Na ostudzonym cieście rozprowadzamy serek Almette. Na serku układamy wędzonego łososia, skrapiamy go cytryną, posypujemy go sezamem.
Całość zwijamy w rulon, zawijamy w folię przeźroczystą i chowamy do lodówki na 30 minut do godziny.
Fot. Almette
Informacja prasowa