Wielu z nas pozostając w domu ma czas, by starannie skomponować menu i zaplanować dania, na których przygotowanie nie było wcześniej czasu. Już niebawem „zamkniemy” tymczasowe domowe „biura”, by w spokoju celebrować towarzystwo najbliższych oraz -chwile, spędzone przy wspólnym stole.
Pulpety z białej kiełbasy
Jedne z najpopularniejszych zup, będące stałą pozycją w wielkanocnym menu, są żurek lub barszcz białyChoć istnieją regiony Polski, w których podaje się go z twarogiem, najczęściej serwowany jest z jajem na twardo i białą kiełbasą. Ta ostatnia obowiązkowo wpisuje się w paletę smaków, bez których wielu z nas nie wyobraża sobie świąt Wielkiej Nocy. Białą kiełbasę można wykorzystać również jako główny składnik bardziej finezyjnego dania głównego – smakowitych pulpecików. Do podkreślenia ich smaku wystarczy podać łatwy w przygotowaniu sos na bazie chrzanu i śmietany.
Pulpety z białej kiełbasy w sosie śmietanowo-chrzanowym
Składniki
- 5 białych kiełbas, surowych (ok. 500 g)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 1 łyżeczka lubczyku, suszonego
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- mąka pszenna, ilość do oprószenia blatu
- olej, ilość do smażenia pulpetów
- 50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 40 g chrzanu, tartego
- 400 g śmietany, 18% tłuszczu
- ½ łyżeczki soli (opcjonalnie)
Przydatne przybory kuchenne
- miska, patelnia, papierowy ręcznik
Części Thermomixa
Przygotowanie
- Białe kiełbasy obrać z osłonek, pokroić na kawałki, przełożyć do miski.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8.
- Dodać pokrojoną kiełbasę, majeranek, lubczyk i pieprz, wymieszać 20 s/obr. 4. Przełożyć na oprószony mąką blat. Z masy mięsnej uformować pulpety (Ø 3 cm).
- Na patelni rozgrzać olej, smażyć pulpety na średniej mocy palnika, ok. 3 min z każdej strony. Usmażone pulpety układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 3 min/80°C/obr. 1.
- Dodać chrzan, śmietanę, sól i pieprz, wymieszać 10 s/obr. 4.
- Do naczynia miksującego dodać usmażone pulpety, podgrzewać 3 min/60°C//obr. . Podawać na ciepło jako danie główne z dodatkiem ziemniaków.
JEŻELI NIE POSIADASZ URZĄDZENIA THERMOMIX:
- Białe kiełbasy obrać z osłonek, pokroić na kawałki, przełożyć do miski.
- Posiekać czosnek i włożyć do naczynia, w którym będziemy wszystko miksować.
- Dodać pokrojoną kiełbasę, majeranek, lubczyk i pieprz, wymieszać. Przełożyć na oprószony mąką blat. Z masy mięsnej uformować pulpety (Ø 3 cm).
- Na patelni rozgrzać olej, smażyć pulpety na średniej mocy palnika, ok. 3 min z każdej strony. Usmażone pulpety układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
- Następnie roztopić na patelni masło.
- Dodać chrzan, śmietanę, sól i pieprz, wymieszać.
- Usmażone pulpety podawać na ciepło jako danie główne z dodatkiem ziemniaków.
Fot. Thermomix
Informacja prasowa