Wielkanocne menu z pomysłem

Pulpeciki z białej kiełbasy - przepis kulinarny.
Tegoroczna Wielkanoc będzie nieco inna niż wszystkie, ale nie oznacza to, że zrezygnujemy ze świątecznych przygotowań.

Wielu z nas pozostając w domu ma czas, by starannie skomponować  menu i zaplanować dania, na których przygotowanie nie było wcześniej czasu. Już niebawem „zamkniemy” tymczasowe domowe „biura”, by w spokoju celebrować towarzystwo najbliższych oraz -chwile, spędzone przy wspólnym stole.

Pulpety z białej kiełbasy
Jedne z najpopularniejszych zup, będące stałą pozycją w wielkanocnym menu, są żurek lub barszcz białyChoć istnieją regiony Polski, w których podaje się go z twarogiem, najczęściej serwowany jest z jajem na twardo i białą kiełbasą. Ta ostatnia  obowiązkowo wpisuje się w paletę smaków, bez których wielu z nas nie wyobraża sobie świąt Wielkiej Nocy. Białą kiełbasę można wykorzystać również jako główny składnik bardziej finezyjnego dania głównego – smakowitych pulpecików. Do podkreślenia ich smaku wystarczy podać łatwy w przygotowaniu sos na bazie chrzanu i śmietany.

Pulpety z białej kiełbasy w sosie śmietanowo-chrzanowym

Składniki

  • 5 białych kiełbas, surowych (ok. 500 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • 1 łyżeczka lubczyku, suszonego
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • mąka pszenna, ilość do oprószenia blatu
  • olej, ilość do smażenia pulpetów
  • 50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 40 g chrzanu, tartego
  • 400 g śmietany, 18% tłuszczu
  • ½ łyżeczki soli (opcjonalnie)

Przydatne przybory kuchenne

  • miska, patelnia, papierowy ręcznik

Części Thermomixa

  • miarka

Przygotowanie

  1. Białe kiełbasy obrać z osłonek, pokroić na kawałki, przełożyć do miski.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8.
  3. Dodać pokrojoną kiełbasę, majeranek, lubczyk i pieprz, wymieszać 20 s/obr. 4. Przełożyć na oprószony mąką blat. Z masy mięsnej uformować pulpety (Ø 3 cm).
  4. Na patelni rozgrzać olej, smażyć pulpety na średniej mocy palnika, ok. 3 min z każdej strony. Usmażone pulpety układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
  5. Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 3 min/80°C/obr. 1.
  6. Dodać chrzan, śmietanę, sól i pieprz, wymieszać 10 s/obr. 4.
  7. Do naczynia miksującego dodać usmażone pulpety, podgrzewać 3 min/60°C//obr. . Podawać na ciepło jako danie główne z dodatkiem ziemniaków.

JEŻELI NIE POSIADASZ URZĄDZENIA THERMOMIX:

  1. Białe kiełbasy obrać z osłonek, pokroić na kawałki, przełożyć do miski.
  2. Posiekać czosnek i włożyć do naczynia, w którym będziemy wszystko miksować.
  3. Dodać pokrojoną kiełbasę, majeranek, lubczyk i pieprz, wymieszać. Przełożyć na oprószony mąką blat. Z masy mięsnej uformować pulpety (Ø 3 cm).
  4. Na patelni rozgrzać olej, smażyć pulpety na średniej mocy palnika, ok. 3 min z każdej strony. Usmażone pulpety układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
  5. Następnie roztopić na patelni masło.
  6. Dodać chrzan, śmietanę, sól i pieprz, wymieszać.
  7. Usmażone pulpety podawać na ciepło jako danie główne z dodatkiem ziemniaków.


Fot. Thermomix
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat