Wielkanocne must have

Apetyczny żurek w chlebie od Appetity.
Żurek jest jedną z podstawowych potraw, która gości na stołach Polaków w okresie Wielkanocy. Bez niego wiele osób nie wyobraża sobie prawdziwego, tradycyjnego wielkanocnego śniadania.

Przygotowanie idealnej gęstej i aromatycznej zupy o lekko kwaśnym smaku umożliwi marka Appetita, rekomendująca przepis na apetyczny żurek w chlebie.

W Wielkanoc na polskich stołach królują przede wszystkim tradycyjne dania. Aby w pełni cieszyć się magią i radością tych świąt, warto postawić na sprawdzone potrawy, które zachwycą doskonałym smakiem, ale także efektownym wyglądem czy sposobem podania. Jedną z nich jest oczywiście żur, nierzadko nazywany „staropolskim”, gdyż serwowany jest od wieków. W zależności od rejonu Polski przygotowuje się go z różnych składników i w inny sposób; jedni robią żur na wędzonce, inni – tylko na żeberkach itp. Żurek jest tak popularny, że stworzono legendy, wyjaśniające jego pochodzenie. Jedna z nich głosi, że powstał w wyniku zakładu. Skąpy i chciwy piekarz-karczmarz miał ugotować coś ohydnego, a ku jego zdziwieniu - z zalanych wrzątkiem starych resztek zaczynu na chleb razowy, więdnących warzyw, starych grzybów, zeschniętej wędzonki, surowej kiełbasy i czosnku - powstała pyszna zupa.

Legendarny piekarz-karczmarz smaczny żur przygotował zupełnie niezamierzenie. Z marką Appetita nie ma miejsca na przypadki. Korzystając z przepisu na Apetyczny żurek w chlebie Appetita, można wyczarować wyśmienitą zupę, która zachwyci wszystkich domowników i świątecznych gości. Chętni mogą się pokusić o własnoręczne przygotowanie zakwasu, domowej białej kiełbasy czy chlebków do żurku.

Apetyczny żurek w chlebie Appetita

Składniki:

Bulion:

  • 3 marchewki
  • 1 por
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • ok. 500 g żeberek

Żurek:

  • 2-3 białe kiełbasy
  • Przyprawa do żurku i barszczu białego Appetita
  • 1 butelka naturalnego zakwasu na żurek

Do podania:

  • jajko na twardo
  • śmietana
  • małe chlebki z wydrążonym środkiem

Sposób przygotowania: Warzywa na bulion obrać, włożyć do dużego garnka i mocno zrumienić na oleju. Zalać wodą, zagotować, dodać żeberka i gotować godzinę pod przykryciem. przykryć garnek. Następnie przecedzić bulion. Do gotowego wywaru dodać Przyprawę do żurku i barszczu białego Appetita, dolać zakwas i doprawić solą do smaku. Dodać białą kiełbasę i gotować 15 minut. Przed podaniem zabielić zupę śmietaną. Podawać w wydrążonym chlebku z jajkiem i białą kiełbasą.

Zakwas na żurek

Składniki:

  • 1 l przegotowanej ciepłej wody
  • 1 szklanka mąki żytniej z otrębami
  • 2-3 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 piętka chleba na zakwasie
  • 2-3 Liście laurowe Appetita
  • 3-5 ziaren Ziela angielskiego Appetita

Sposób przygotowania: Do słoika wsypać mąkę, wlać wodę i dokładnie wymieszać. Dodać chleb, czosnek i przyprawy. Następnie przykryć słoik lnianą ściereczką, odstawić go w ciepłe miejsce na 4 dni.

Biała kiełbasa do żurku (ok. 1 kg)

Składniki:

  • 500 g karkówki wieprzowej b/k
  • 200 g łopatki wieprzowej b/k
  • 150 g podgardla wieprzowego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 18 g soli
  • 2 g cukru
  • 2 g Pieprzu czarnego ziarnistego Appetita
  • 2 g Majeranku Appetita
  • 100 ml lodowatej wody
  • jelita wieprzowe cienkie

Sposób przygotowania: Pokroić łopatkę w bardzo małą kostkę, karkówkę i podgardle zmielić w maszynce do mielenia mięsa (małe oczka). Zmielić pieprz, rozetrzeć z solą zmiażdzony czosnek. Wszystkie składniki wymieszać w misce, dolać lodowatą wodę, wyrabiać aż masa stanie się kleista. Całość przykrytą lnianą ściereczką odstawić w chłodne miejsce na 4 godziny. Kilkakrotnie, delikatnie letnią wodą przelać w środku jelita, potem wymoczyć je w czystej zimnej wodzie przez 2 godziny, a następnie je odsączyć. Przy pomocy maszynki z nasadką do nadziewania kiełbas napełnić jelita przygotowaną masą. Dzielić je na odcinki o długości ok. 12 cm, które na końcach należy związać. Białą kiełbasę należy obsuszyć w chłodnym i przewiewnym miejscu przez dobę, a następnie sparzyć. Kiełbasę włożyć do gorącej wody (ok. 70-75 stopni, wody nie wolno zagotować) i parzyć przez 20-30 minut.

Chlebki do żurku

Składniki:

  • 50 dkg mąki razowej
  • 50 dkg mąki pszennej
  • 500 ml ciepłego mleka
  • 4 dkg świeżych drożdży
  • 5 płaskich łyżeczek cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka Kminku całego Appetita

Sposób przygotowania: Mleko przelać do dużej miski, dodać rozkruszone drożdże i cukier. Wsypać mąkę razową, dokładnie wymieszać. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Następnie dodać sól, kminek i zamieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną. Połączyć wszystkie składniki, przełożyć na stolnicę i wyrobić elastyczne ciasto. Uformować małe bochenki, ułożyć je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryć blachę lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto posmarować wodą. Piec 50-60 minut w temp. 190 stopni. Po ostudzeniu ściąć gory bochenków, wydrażyć miąższ i wlewać żurek do chlebków.

Marka: Appetita
Produkty w linii:

  • Przyprawa do żurku i barszczu białego Appetita (20 g)
  • Liść laurowy Appetita (6 g)
  • Ziele angielskie Appetita (15 g)
  • Pieprz czarny ziarnisty Appetita (18 g)
  • Majeranek Appetita (8 g)
  • Kminek cały Appetita (20 g)

Cena: ok. 1,60 zł/opakowanie

Fot. Appetita
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat