Wielkanocne pieczywo

Bułeczki wielkanocne zajączki - przepis kulinarny.
Wielkanocny stół nie może obejść się bez tematycznych dekoracji. Choć nie jest to najbardziej oczywisty wybór, warto do tego celu wykorzystać pieczywo. Dlaczego?

Z powodzeniem zastąpi ono sztampowe cukrowe baranki, a co więcej, pozwoli wpisać się w nurt filozofii zero waste (zamiast kupować cukrowe słodycze, które lądują po świętach w koszu na śmieci zróbmy własną, jadalną dekorację) Wystarczy odrobina fantazji! Domowe bułki uformowane na kształt wielkanocnych zajączków okażą się świetnym rozwiązaniem, które docenią nie tylko najmłodsi domownicy.

Bułeczki wielkanocne zajączki (TM6, TM5)

Składniki

  • 150 g mleka
  • 50 g cukru
  • 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 320 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 40 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 15 goździków
  • białko, roztrzepane, do posmarowania

Przydatne przybory kuchenne

  • duża miska, ściereczka kuchenna, blacha i papier do pieczenia, pędzelek do ciasta

Części Thermomixa

  • miarka

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier i drożdże, podgrzewać 3 min/37°C/obr. 2.
  2. Dodać mąkę, masło, jajko i sól, wyrobić Ciasto /3 min. Ciasto przełożyć do dużej miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do wyrośnięcia.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  4. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować 5 dużych kulek (Ø 5 cm), 5 średnich kulek (Ø 2 cm), 5 małych kulek (Ø 0,5 cm) i 10 wałeczków (Ø 0,5 cm, długość 3 cm). Z rozdzielonych części ulepić 5 zajączków. Do dużej kulki, która będzie tułowiem, należy przymocować z jednej strony średnią kulkę jako główkę zajączka, a z drugiej strony tułowia najmniejszą kulkę jako ogonek. Do główki po obu stronach przymocować po 1 wałeczku, tworząc uszy. W miejsce oczu i nosa wbić goździki. Zajączki przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, za pomocą pędzelka posmarować roztrzepanym białkiem.
  5. Piec 20-25 min (180°C). Podawać po ostudzeniu jako jadalną dekorację wielkanocnego stołu.

JEŻELI NIE POSIADASZ URZĄDZENIA THERMOMIX:

  1. Do garnka wlać mleko, dodać cukier i drożdże, podgrzewać przez kilka minut.
  2. Dodać mąkę, masło, jajko i sól, wymieszać, następnie zdjąć z kuchenki i wyrobić ciasto. Przełożyć je do dużej miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do wyrośnięcia.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  4. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować 5 dużych kulek (Ø 5 cm), 5 średnich kulek (Ø 2 cm), 5 małych kulek (Ø 0,5 cm) i 10 wałeczków (Ø 0,5 cm, długość 3 cm). Z rozdzielonych części ulepić 5 zajączków. Do dużej kulki, która będzie tułowiem, należy przymocować z jednej strony średnią kulkę jako główkę zajączka, a z drugiej strony tułowia najmniejszą kulkę jako ogonek. Do główki po obu stronach przymocować po 1 wałeczku, tworząc uszy. W miejsce oczu i nosa wbić goździki. Zajączki przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, za pomocą pędzelka posmarować roztrzepanym białkiem.
  5. Piec 20-25 min (180°C). Podawać po ostudzeniu jako jadalną dekorację wielkanocnego stołu.

Fot. Thermomix
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat