Wielkanocny baranek - przepis

Przepis na wielkanocnego baranka.
Czekoladowy, cukrowy czy może z ciasta biszkoptowego? Baranek to jeden z najważniejszych symboli Wielkanocy i podczas Świąt gości w naszych domach - w koszyczku wielkanocnym i na świątecznym stole.

Gotowe baranki można kupić w cukierniach i piekarniach, ale świąteczne wypieki mają swój magiczny urok wtedy, gdy przygotowujemy je samodzielnie.

Figurkę wielkanocnego baranka można przyrządzić na wiele sposobów. Podczas gdy w sklepach do wyboru mamy przede wszystkim cukrowe i czekoladowe baranki, w domowym zaciszu warto spróbować upiec ciasto w oryginalnym kształcie baranka – na taką słodkość jest czas tylko raz w roku! Warto wykorzystać ten wyjątkowy moment i upiec baranka według receptury Diamant z wykorzystaniem trzech różnych rodzajów cukru - Cukru Drobnego, Cukru Pudru oraz Grubej Rafinady. Tak oryginalne i pięknie prezentujący się baranek będzie prawdziwą ozdobą każdego świątecznego stołu!

Wielkanocny Baranek

Składniki:

  • ½ cytryny
  • 75 g masła lub margaryny
  • 100 g DIAMANT Cukier Drobny
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g DIAMANT Cukier Puder
  • 2 łyżki wody
  • Szczypta soli
  • Do posypania DIAMANT Cukier Gruba Rafinada

Sposób przygotowania:
Cytrynę sparzyć, wysuszyć, zetrzeć skórkę. Masło utrzeć z cukrem, jajkami, cukrem waniliowym, solą i skórką z cytryny. Mąkę zmieszać z mąką ziemniaczaną i z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy. Ciasto włożyć do natłuszczonej formy w kształcie baranka. Piec w temperaturze 200 stopni przez 35-45 minut. Po upieczeniu zostawić baranka w foremce na 5 min., a następnie wyjąć z formy. Z cukru pudru i gorącej wody przygotować polewę. Posmarować ostygnięte ciasto i posypać cukrem Gruba Rafinada.

Fot. Diamant
Indformacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat