Te dwa niezwykle ważne kroki są kluczem do Wietnamskiego Chrupiącego Kurczaka, który jest słodki, pikantny, słony oraz orzeźwiający dzięki dodaniu odrobiny mięty i kolendry.
Poziom trudności: prosty
Czas: 35 minut
Liczba porcji: 4
Składniki
Kurczak:
Sos:
Sałata:
Przygotowanie
Aby przyrządzić kurczaka, upiecz czosnek i imbir na grillu. Odstaw do schłodzenia a następnie obierz, grubo posiekaj i włóż do moździerza. Upraż nasiona kolendry z anyżem na suchej patelni, wstawionej na średni ogień. Po uprażeniu dosyp do moździerza. Do moździerza daj również chili, skórkę limonki oraz kolendrę. Rozgnieć wszystko na pastę, następnie dodaj sok z limonki i sos rybny.
Rozsmaruj pastę na udkach, następnie połóż udka na talerz i przykryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na noc).
Kurczaka smażymy na dużej patelni na średnim ogniu. Patelnię polej olejem słonecznikowym, następnie połóż na nią kurczaka skórą do dołu. Zmniejsz ogień na bardzo mały i smaż przez 20-30 minut, aż skórka stanie się chrupiąca. Nie przesuwaj udek podczas smażenia. Jeśli zostawisz kurczaka w spokoju, otrzymasz wspaniale chrupiącą skórkę i niezwykle soczyste mięso.
Gdy zobaczysz, że udka są już brązowe a mięso już prawie doszło, przewróć udka i smaż przez kolejne
5-6 minut. Przenieś na deskę do krojenia i zostaw na 5 do 10 minut.
W tym czasie wymieszaj wszystkie składniki sosu i odstaw na bok. Włóż wszystkie składniki sałaty do miski (oprócz orzeszków) i wymieszaj porządnie, następnie polej całość sosem i jeszcze raz wymieszaj.
Do podania, wyłóż sałatę na talerze, szybko pokrój kurczaka na plasterki i połóż je na sałacie. Posyp orzeszkami ziemnymi i podawaj.
Fot. Polsat Food Network
Informacja prasowa