Wietnamska sałata z chrupiącym kurczakiem

Przepis na wietnamską sałatę z chrupiącym kurczakiem.
Czosnek i imbir trzeba upiec na gorącym grillu, otrzymując dzięki temu niezwykle subtelny, słodkawy smak kurczaka. Nasiona kolendry i anyż prażymy na gorącej patelni, aż nabiorą intensywnego aromatu.

Te dwa niezwykle ważne kroki są kluczem do Wietnamskiego Chrupiącego Kurczaka, który jest słodki, pikantny, słony oraz orzeźwiający dzięki dodaniu odrobiny mięty i kolendry.

Poziom trudności: prosty
Czas: 35 minut
Liczba porcji: 4

Składniki

Kurczak:

  • 4 duże ząbki czosnku, nieobrane
  • 1 kawałek imbiru wielkości kciuka, nieobrany
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 zielona papryczka chili, grubo posiekana
  • starta skórka i sok z jednej limonki
  • garść świeżych liści kolendry z łodygami
  • 1 łyżka stołowa sosu rybnego (najlepiej wietnamskiego)
  • 8 udek kurczaka bez kości (ze skórką)
  • 1 łyżka stołowa oleju słonecznikowego


Sos
:

  • drobno starta skórka oraz sok z 1 limonki
  • 3 łyżki stołowe sosu rybnego (najlepiej wietnamskiego)
  • 2 łyżki stołowe drobnego cukru
  • 1 małą czerwona papryczka chili, drobno posiekana (jeśli nie lubisz ostrych dań, usuń nasiona)


Sałata
:

  • 50g świeżych kiełków
  • garść świeżych liści mięty
  • garść świeżych liści kolendry
  • 200g liści chińskiej kapusty, drobno posiekanych
  • 2 duże marchewki, pokrojone w słupki
  • garść solonych orzeszków ziemnych, grubo posiekanych


Przygotowanie
Aby przyrządzić kurczaka, upiecz czosnek i imbir na grillu. Odstaw do schłodzenia a następnie obierz, grubo posiekaj i włóż do moździerza. Upraż nasiona kolendry z anyżem na suchej patelni, wstawionej na średni ogień. Po uprażeniu dosyp do moździerza. Do moździerza daj również chili, skórkę limonki oraz kolendrę. Rozgnieć wszystko na pastę, następnie dodaj sok z limonki i sos rybny.
Rozsmaruj pastę na udkach, następnie połóż udka na talerz i przykryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na noc).
Kurczaka smażymy na dużej patelni na średnim ogniu. Patelnię polej olejem słonecznikowym, następnie połóż na nią kurczaka skórą do dołu. Zmniejsz ogień na bardzo mały i smaż przez 20-30 minut, aż skórka stanie się chrupiąca. Nie przesuwaj udek podczas smażenia. Jeśli zostawisz kurczaka w spokoju, otrzymasz wspaniale chrupiącą skórkę i niezwykle soczyste mięso.
Gdy zobaczysz, że udka są już brązowe a mięso już prawie doszło, przewróć udka i smaż przez kolejne
5-6 minut. Przenieś na deskę do krojenia i zostaw na 5 do 10 minut.
W tym czasie wymieszaj wszystkie składniki sosu i odstaw na bok. Włóż wszystkie składniki sałaty do miski (oprócz orzeszków) i wymieszaj porządnie, następnie polej całość sosem i jeszcze raz wymieszaj.
Do podania, wyłóż sałatę na talerze, szybko pokrój kurczaka na plasterki i połóż je na sałacie. Posyp orzeszkami ziemnymi i podawaj.

Fot. Polsat Food Network
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat