W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z kapustą i grzybami

Opublikowano: 2017-12-05
Przepis na wigilijny barszcz czerwony z uszkami z kapustą i grzybami babci Aurelii.
Idealny na święta barszcz babci Aurelii!

Wyśmienity, klarowny barszcz świąteczny, który podbije podniebienia domowników i gości! Poznaj wyjątkowy przepis na aromatyczny barszcz serwowany z uszkami z kapustą i grzybami.

Barszcz czerwony z uszkami to jedna z tradycyjnych potraw serwowanych podczas Wigilii. Zgodnie z tradycją na świątecznym stole powinno znaleźć się 12 potraw - zazwyczaj goszczą tam klasyczne dania typu barszcz lub zupa grzybowa. Zależnie od regionu serwuje się uszka z kapustą i grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, karpia, kutię, kluski z makiem i wiele innych potraw. Przygotowanie tylu dań to mnóstwo pracy, umiejętności i wiele długich godzin spędzonych w kuchni.  Dlatego warto w niektórych przypadkach sięgnąć po sprawdzone gotowe rozwiązania, które nieco pomogą w tym ogromie pracy i pozwolą zaoszczędzić sporo czasu.

Poniżej przepis na wyśmienity klarowny barszcz o wyjątkowym aromacie i pięknym kolorze. Barszcz przygotowuje się dość łatwo i stosunkowo szybko, a w ramach wspomnianej pomocy kulinarnej można użyć do niego sprawdzonych gotowych uszek, kupionych w sklepie. Co ważne, wybierając gotowe uszka trzeba stawiać na produkty wypróbowane i godne zaufania i koniecznie zwracać uwagę na ich skład i zawartość wypełnienia.

W przepisie wykorzystano uszka z grzybami Jawo. Smakują jak domowe i są doskonałym dopełnieniem wyjątkowego świątecznego barszczu. Nie zawierają konserwantów i dodatków chemicznych, mają prosty skład i są wyjątkowo bogato wypełnione pysznym  farszem z kapusty kiszonej i grzybów leśnych.

Porcja na  5-6 os.
Składniki:

  • 5l wody
  • Garść suszonych grzybów
  • 4 buraki średniej wielkości, 2 małe do wywaru
  • 2 ząbki czosnku
  • Porcja włoszczyzny (marchewka, pietruszka, cebula, por)
  • Sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Uszka z kapustą i grzybami Jawo


Przygotowanie:
4 duże buraki umyj, wyszoruj szczoteczką i gotuj ok. 45 min. Następnie wyjmij z garnka, ostudź, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Marchewkę, pietruszkę, cebulę, por i 2 małe buraki obierz, buraki pokrój w grube talarki. Obrane jarzyny razem z burakami pokrojonymi w talarki i suszonymi grzybami wrzuć do garnka z ok. 5 l. wody i gotuj na wolnym ogniu. Po ok. 30 min. do gotującego się jarzynowego wywaru dodaj utarte buraki. Dopraw solą, pieprzem i dodaj sok  z cytryny. Nie przykrywaj garnka pokrywką, dzięki temu barszcz nie straci klarownego czerwonego koloru. Gotuj na małym ogniu przez następne 20 min. Następnie zestaw zupę z ognia na ok. pół godziny. Teraz wszystkie smaki się wyklarują. Po tym czasie przecedź barszcz do innego garnka. Dodaj zmiażdżone ząbki czosnku i dopraw ponownie do smaku sokiem z cytryny. Przed podaniem – podgrzej uważając, by się nie zagotował, bo wówczas straci piękny kolor. Uszka ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Smacznego!

Fot. Jawo
Informacja prasowa




Społeczność
Reklama