Wino i piesze wycieczki. Sprawdź, kiedy najlepiej odwiedzić Argentynę

Kiedy najlepiej wybrać się do Argentyny? Poznaj poradnik winno-klimatyczny!
Nie tylko Francja może pochwalić się swoimi winiarskimi tradycjami – po przeciwnej stronie kuli ziemskiej to Argentyna od lat jest jednym z największych producentów wina na świecie. Nic więc dziwnego, że znaczna część turystów obiera ten kraj jako kierunek podróży śladami najsłynniejszych winnic. Kiedy wybrać się do Argentyny, żeby jak najlepiej skorzystać z jej uroków?

Kraj tropików i skalistych pustyni
Często Argentyna przywodzi na myśl wieczne lato – nic bardziej mylnego! Pod względem wielkości plasuje się na ósmym miejscu wśród państw świata, a jej duża rozciągłość południkowa sprawia, że jest obszarem niezwykle zróżnicowanym pod kątem klimatycznym. Wyróżniamy tam aż cztery strefy klimatyczne: podzwrotnikowy i zwrotnikowy gorący w północnej, umiarkowany ciepły w centralnej części kraju i umiarkowany chłodny w południowej.

Planując wakacje w Ameryce Południowej należy pamiętać, że pory roku w Argentynie mają przeciwny bieg do tego, do którego jesteśmy przyzwyczajeni w Europie. Na środek naszego upalnego lata przypadają tam najchłodniejsze zimowe miesiące i odwrotnie – kiedy Polska oferuje nam śnieżną, mroźną aurę, temperatury w Argentynie sięgają 35 stopni Celsjusza. Miłośnicy upałów i egzotycznych wczasów powinni więc rozważyć wyjazd w samym środku europejskiej zimy – na przykład jako tropikalne przedłużenie przerwy świątecznej. Wybierając ten kierunek podróży warto również wziąć pod uwagę, że pogoda w Argentynie będzie się znacznie różniła w zależności od jej regionu. Wysokie temperatury w styczniu i lutym odnajdziemy jedynie w północnej części kraju – w tym samym czasie szczyt sezonu turystycznego przypada także na znacznie chłodniejszym południu. Kto powinien zainteresować się podróżą w tym kierunku? Patagonia i Ziemia Ognista skuszą tych, którzy wolny czas lubią poświęcać na piesze wędrówki oraz górskie wspinaczki. Te rejony to także idealny kierunek dla pasjonatów fotografii!

Stolica kraju jako główny punkt podróży poleca się poza sezonem. Ekstremalne warunki pogodowe latem (które w Argentynie przypada na okres od grudnia od lutego) mogą zniechęcić tych, którzy nie lubią zbyt wysokich temperatur i wilgotnego klimatu. Buenos Aires ma łagodne zimy (które trwają od czerwca do sierpnia), a śnieg jest tam rzadko spotykanym zjawiskiem. Barwną stolicę tanga i piłki nożnej najlepiej jednak zwiedzać wiosną (od września do grudnia) lub jesienią (od marca do końca maja), kiedy temperatury są najprzyjemniejsze i oscylują w okolicach 17ºC. Dalekie podróże – a Argentyna leży przecież po przeciwnej stronie kuli ziemskiej – warto planować z wyprzedzeniem. Nadchodząca zima to doskonały moment, żeby rozpocząć polowanie na promocje biletów lotniczych i układanie planu podróży.

Ojczyzna piłki nożnej, tanga i… wina
Klimat oraz ukształtowanie terenu sprawiają, że Buenos Aires, nie bez powodu nazywane „Paryżem Południa”, to stolica nie tylko piłki nożnej i tanga, ale także wina. Co ciekawe, pomimo że Argentyna znajduje się w czołówce pod kątem ilości produkcji, większość nie jest przeznaczona na eksport – Argentyńczycy należą do największych miłośników tego trunku na świecie. W latach 60. i 70. ubiegłego wieku jego spożycie w tym kraju wynosiło 90 litrów na osobę – to 30 razy więcej niż wypijał w tym czasie przeciętny Anglik! Obecnie w Argentynie produkuje się 1,182,100 litrów wina rocznie.

Podróże związane z winem to coraz częstszy wybór turystów odwiedzających Argentynę. Nic dziwnego – Salta, Catamarca, La Rioja, San Juan, Neuquén i Rio Negro to rejony, które zachwycą wszystkich smakoszy. Udział w tematycznych wydarzeniach lub spacer po winnicy wraz z elementem degustacji trunków to coraz częstszy punkt na podróżniczych bucket listach. Które miesiące będą najlepszym wyborem na taki wyjazd? Ci, którzy cenią sobie zarówno słoneczną pogodę, jak i wyróżniające się smaki powinni rozważyć podróż w kierunku regionu Mendoza w okresie jesienno-zimowym. To właśnie stąd pochodzi cztery na pięć butelek wina produkowanego w Argentynie. Bogata oferta turystyczna oraz przyjazna infrastruktura sprzyjają wycieczkom śladami najpyszniejszych odmian wina. Z Mendozy pochodzą między innymi takie wina jak Nampe i Los Haroldos, zrzeszone w projekcie Winna Argentyna. Jest to inicjatywa promująca Argentynę jako jednego z największych producentów wina na świecie. Połączenie przekazywanych z pokolenia na pokolenie winiarskich tradycji z nowoczesnością, a także doskonałe warunki do uprawy winorośli sprawiają, że trunki pochodzące z tej części świata wyróżniają się na międzynarodowym rynku. Szczególną uwagę zwracają dwie zrzeszone w projekcie marki: Nampe oraz Los Haroldos – wysokiej jakości kompozycje, które zadowolą kubki smakowe nawet najbardziej wymagających smakoszy wina.

Fot. Materiały prasowe
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat