Wiosenna sałatka z pastą z ciecierzycy

Pomysł na pyszną wiosenną sałatkę - przepis kulinarny.
Pełna witamin, kolorów i smaków – idealna dla miłośników kuchni roślinnej i wszystkich, którzy chcą wzbogacić swą dietę w więcej składników pochodzenia roślinnego.

To pyszne połączenie zielonych szparagów, chrupiących ogórków gruntowych, słodkiej kukurydzy, orzeźwiających pomidorków oraz pełnoziarnistego makaronu z pastą z ciecierzycy Z Gruntu Dobre. Ta pasta powstaje z ciecierzycy z dodatkiem warzyw i wyłącznie naturalnych przypraw. Nie zawiera sztucznych konserwantów i jest produktem bezglutenowym. Może być wykorzystywana nie tylko do kanapek (świetnie komponuje się z pieczywem razowym), ale również jako dip do warzyw czy składnik sałatek.

Składniki na sałatkę:

  • 70 g pasty warzywnej z ciecierzycą Z Gruntu Dobre Sokołów
  • 1 duża garść roszponki (olej z pestek winogron)
  • 1 szklanka suchego makaronu pełnoziarnistego (olej z pestek winogron)
  • 6 całych zielonych szparagów lub 12 główek
  • 2 ogórki gruntowe
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek, gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 min, a następnie przelewamy zimną wodą i przekrawamy na pół.
  2. Pomidorki przekrawamy na połówki. Ogórki przekrawamy na pół, a następnie kroimy na półplasterki.
  3. Makaron skrapiamy olejem, a następnie dokładnie mieszamy z pastą warzywną.
  4. Na półmisek wykładamy naprzemiennie skropioną olejem roszponkę, makaron z pastą warzywną, pomidorki, szparagi, ogórki oraz odcedzoną kukurydzę.

Fot. Sokołów S.A.
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat