To pyszne połączenie zielonych szparagów, chrupiących ogórków gruntowych, słodkiej kukurydzy, orzeźwiających pomidorków oraz pełnoziarnistego makaronu z pastą z ciecierzycy Z Gruntu Dobre. Ta pasta powstaje z ciecierzycy z dodatkiem warzyw i wyłącznie naturalnych przypraw. Nie zawiera sztucznych konserwantów i jest produktem bezglutenowym. Może być wykorzystywana nie tylko do kanapek (świetnie komponuje się z pieczywem razowym), ale również jako dip do warzyw czy składnik sałatek.
Składniki na sałatkę:
- 70 g pasty warzywnej z ciecierzycą Z Gruntu Dobre Sokołów
- 1 duża garść roszponki (olej z pestek winogron)
- 1 szklanka suchego makaronu pełnoziarnistego (olej z pestek winogron)
- 6 całych zielonych szparagów lub 12 główek
- 2 ogórki gruntowe
- 10 pomidorów koktajlowych
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek, gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 min, a następnie przelewamy zimną wodą i przekrawamy na pół.
- Pomidorki przekrawamy na połówki. Ogórki przekrawamy na pół, a następnie kroimy na półplasterki.
- Makaron skrapiamy olejem, a następnie dokładnie mieszamy z pastą warzywną.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie skropioną olejem roszponkę, makaron z pastą warzywną, pomidorki, szparagi, ogórki oraz odcedzoną kukurydzę.
Fot. Sokołów S.A.
Informacja prasowa