Wiosenna sałatka z botwinką

Przepis na wiosenną sałatkę z botwinką i kremowym serem.
Wraz z piękną pogodą apetyczne zmiany zachodzą również w menu, w którym zaczynają pojawiać się pierwsze nowalijki, a na talerzach coraz częściej goszczą sałatki.

To właśnie teraz z największą przyjemnością sięgamy po świeże warzywa, a pikniki i grille z pewnością będą doskonałą okazją do wykorzystania wiosennych specjałów. Lekka sałatka z botwinką i serem to bardzo prosty i szybki pomysł na przekąskę, kolację lub dodatek do potraw grillowych. Jej przygotowanie zajmuje krótką chwilę, podobnie jak konsumpcja - z talerza znika bardzo szybko.

Za oknami piękna pogoda, przyroda rozkwita, a co za tym idzie - przyszedł czas na wiosenne warzywa. Aurę wiosennych smaków przenieśmy więc na nasze talerze, wykorzystując odrobinę kulinarnej kreatywności i oryginalne składniki.

Niezależnie od tego, czy zaplanujemy rodzinny obiad, piknik ze znajomymi, garden party bądź grill, warto na ten czas zaplanować lekkie i efektowne przekąski. Sałatka z botwinki z truskawkami, serem kremowym i kiełkami to intrygujące połączenie smaków! Nowalijki i kiełki warzyw doskonale podkreślają wiosenny klimat, truskawki dodadzą słodyczy, a kremowy ser Hochland Emmentaler będzie wyrazistym i aksamitnym akcentem pośród chrupiących warzyw oraz prażonego słonecznika. Ta oryginalna i aromatyczna sałatka, skropiona świeżym dressingiem, będzie znakomitą przekąską!

Sałatka z botwinki z serem i kiełkami

Składniki:

  • ok. 150 g listków botwinki (jeśli są duże, posiekać)
  • Spora garść kiełków (np. buraka, jarmużu, rzodkiewki lub lucerny)
  • 3 łyżki ziaren słonecznika, łuskanych
  • Szczypta soli
  • Kilka trójkącików sera kremowego Emmentaler (dostępne w wariancie Hochland Cztery Sery w krążku)
  • 3-4 truskawki


Dressing:

  • 2 łyżki oliwy
  • Łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • Świeżo mielony pieprz


Przygotowanie :
Słonecznik i sól umieszczamy na suchej patelni, rozgrzanej. Prażymy ok. minuty, często mieszając i uważając, by nie przypalić ziaren. Odstawiamy do wystygnięcia. Do miski lub półmiska wykładamy umytą i osuszoną botwinkę, kiełki, pokrojone w ćwiartki truskawki i trójkąty sera kremowego Ementaler Hochland (można je podzielić na mniejsze). Dokładnie połączyć składniki dressingu, skropić nimi sałatkę, całość posypać słonecznikiem, podawać od razu.

Smacznego!

Fot. Hochland
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat