Wiosenne kolory na talerzu?

Sałatka z jajkiem w koszulce - przepis.
Za co kochamy wiosnę? Za piękną pogodę, spotkania z przyjaciółmi przy grillu oraz pyszne kolorowe warzywa i owoce. Tak, maj to z pewnością piękny czas zwłaszcza, jeśli chodzi o barwy na talerzu.

To także dobry moment, aby zastanowić się nad drobnymi zmianami żywieniowymi – czy to oznacza potrzebę rozstania się z ulubionymi smakami? Nie, ale postawcie na sałatki!

Sałatka z jajkiem w koszulce

  • czas przygotowania: 30 min

Składniki główne:

  • Boczek (np. z beczki JBB Bałdyga)
  • Mix sałat ze szpinakiem
  • Pomidorki koktajlowe
  • Ogórek
  • 2 jajka
  • Twardy ser typu Grana Padano
  • Szczypiorek
  • Sól i pieprz

Składniki na dressing:

  • 9 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Boczek kroimy w mniejsze kawałki, smażymy na suchej patelni do czasu wytopienia się tłuszczu. Mix sałat wykładamy na talerz, dokładamy pozostałe pokrojone warzywa. Składniki dressingu energicznie mieszamy w słoiczku. Polewamy sałatkę. Następnie w garnku zagotowujemy wodę. Kawałek folii spożywczej smarujemy masłem, wbijamy jajko i zawijamy. Przygotowane paczuszki z jajkami wrzucamy na wrzątek i gotujemy na małym ogniu przez 4 minuty. Ugotowane jajka przekładamy na sałatkę, doprawiamy solą i pieprzem. Całość posypujemy boczkiem, szczypiorkiem i serem Grana Padano.

Fot. JBB Bałdyga
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat